presseticker

Skip to main content

Deltar på Norwegian Presence under verdens viktigste designuke:

Fra Oppland til Milano

  Publisert: 12.04.2018 11:15 - av  Henning Poulsen
En rekke produsenter og designere fra Oppland skal vise fram sine arbeider på en av verdens fremste designmesser neste uke.

– Hele den internasjonale designbransjen samler seg i Milano under Salone del Mobile. Her er det viktig å være synlig for norske designere og kunsthåndverkere som vil opp og fram. Årets norske utstilling, Norwegian Presence, er den kanskje sterkeste vi noen gang har satt sammen, sier Ida Aandal Røijen, rådgiver for internasjonal profilering ved Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

Oppdatert Lillehammer-ull

I tekstil-Norge behøver Gudbrandsdalens Uldvarefabrik (GU) ingen nærmere introduksjon. I 130 år har bedriften produsert tekstiler, og det er få tegn til at dette skal opphøre med det første. Hvert år sendes det ut om lag en halv million meter stoff på markedet fra Lillehammer.

 

På Norwegian Presence skal GU presentere en oppdatert og utvidet fargepalett for to av sine viktigste ullstoffer: «Amdal» og «Heidal». Produsenten tar også med seg to prototyper laget av husdesigner Ragnhild Nordhagen: «Man’s Suit Melange» og «Heddal Stiched».

 

Melkeinspirert Kapp-design

Bak Noidoi finner vi kunsthåndverkeren Kathrine Lønstad fra Gjøvik og den rumenske industridesigneren Cosmin Cioroiu. De møttes under studiene på Kunstakademiets Designskole i København. I 2013 flyttet de tilbake til Norge og etablerte designstudio på Kapp.

 

I Milano skal de vise fram en serie med skulpturelle lysestaker som har fått navnet «Kapp» og er inspirert av nabovirksomheten, Kapp Melkefabrikk. Lysestakenes form er påvirket av verktøy og maskiner som har vært brukt til melkeproduksjon, mens fargene er hentet fra fabrikkens røde murstein, svarte jernovn og hvite sluttprodukt.

 

Tapt klassiker fra Dokka-designer

Årets Milano-messe blir åsted for lanseringen av et helt nytt norsk produsentselskap – Objekt – samt relanseringen av en glemt norsk designklassiker: «Grorudstolen» til Dokka-fødte Hans Bratterud (1933-2017).

 

Stolen ble opprinnelig lansert som et kafé- og kjøkkenmøbel i 1958, og fikk navn etter Oslo-bydelen der den ble produsert. Etter noen år opphørte produksjonen, og siden den gang har «Grorudstolen» gått i glemmeboken mens Bratterud gikk videre til å formgi ikoniske møbler som «Scandia Jr.», «Comet» og «Futura». Før sin bortgang i fjor ga Dokka-designeren tillatelse til at «Grorudstolen» skulle settes i produksjon igjen.

 

Minimalisme fra Gjøvik

Gjøvik-mannen Petter Skogstad har i nesten 10 år vært en sentral skikkelse i det toneangivende designbyrået Anderssen & Voll, men nå er produktdesigneren i ferd med å bli mer synlig under eget navn.

 

Under designuken i Milano skal han vise fram to soloverker: «PLACE» og «RIG». Førstnevnte er en serie med enkle oppbevaringsfat, og er et resultat av Skogstads eksperimentering med 3D-metallprint. Sistnevnte er en minimalistisk sitteskulptur.

 

Grønn design med Biri-røtter

Og apropos Anderssen & Voll: Designselskapet der den ene gründeren, Thorbjørn Anderssen, er fra Biri i Gjøvik, er også representert med én av sine egne arbeider på Salone del Mobile. De har nemlig utviklet en løsning for innendørsbeplantning som produsenten Elementa skal stille ut under designuken i Milano.

 

DOGA, Norwegian Crafts og Klubben står bak utstillingen Norwegian Presence, som arrangeres sammen med en rekke samarbeidspartnere.

(Pressenytt)

 

Last ned pressepakke med katalog på norwegianpresence.no.

 

 

Bildetekster:

LYSENDE DESIGN. Noidoi skal vise fram lysestakeserien «Kapp» under Salone del Mobile. Foto: Lasse Fløde og Torjus Berglid

 

ULLFARGER. Gudbrandsdalens Uldvarefabrik skal vise seg fram på Norwegian Presence. Foto: Lasse Fløde og Torjus Berglid

 

RELANSERT. Den lenge glemte «Grorudstolen» til Hans Bratterud relanseres på designuken i Milano. Foto: Lasse Fløde og Torjus Berglid

 

PÅ EGNE BEN. Petter Skogstad tar steget ut i designrampelyset med «PLACE» og «RIG». Foto: Lasse Fløde og Torjus Berglid

 

 

 

FAKTABOKS:

 

Norwegian Presence:

Vises på Zona Tortona under designuken i Milano, 17. – 22. april. Bak utstillingen står Design og arkitektur Norge (DOGA), designkollektivet Klubben og Norwegian Crafts.

 

Partnere og sponsorer:

* Utenriksdepartementet

* Norsk Industri

* Innovasjon Norge

* Kebony

* Oslo Design Fair

* Norsk Hydro

* Norges sjømatråd

 

 

Utstillingsdesign av Klubben v/Silje Nesdal, Sverre Uhnger og Bjørn van den Berg.
Grafisk design av Bielke & Yang

 

Årets utstillere:

Designere: Domaas Høgh, Lars Tornøe, Marianne Andersen + Victoria Günzler, Martin Solem, Noidoi, Petter Skogstad, Sara Polmar, So Takahashi, Stine Aas og Vera & Kyte.

Kunsthåndverkere: Lillian Tørlen, Pearla Pigao, Sigve Knutson og Stian Korntved Ruud.

Produsenter: Elementa, Flokk, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, Northern, Objekt og Vestre.

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, rådgiver internasjonal profilering - Ida Aandal Røijen, mobil 451 36 778, ida@doga.no

* Design og arkitektur Norge, senior kommunikasjonsrådgiver – Jørgen Lie Furuholt, mobil 917 30 680


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 12.04.2018 11:15
Teknisk løsning ZEVS AS