presseticker

Skip to main content

Fra Meldal til Manhattan

  Publisert: 11.05.2022 11:00 - av  Henning Poulsen

KLASSISK BORD. Sigurd Resells «Øya». Foto: Eikund

BARKRAKK. «Jaer» av Sigurd Resell. Foto: Eikund

For første gang er USA det største eksportmarkedet for norske møbler og interiør. Nå skal de klassiske krakkene og bordene til Meldal-designeren Sigurd Resell (1920-2010) innta New York.

Denne uken reiser åtte norske møbel- og interiøraktører til New York for å delta på USAs viktigste designmesse: ICFF 2022, som vil besøkes av mer enn 10.000 arkitekter, designere, forhandlere, distributører og journalister mellom 15. og 17. mai.

 

Blant disse finner vi Eikund, som har blåst støv av designklassikerne til Sigurd Resell fra Meldal i Orkland.

 

Resell ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Etter utdanningen fikk han jobb i det sagnomsuste Rastad & Rellings tegnekontor, der han formet noen av etterkrigstidens mest ikoniske møbler. I 1968 ble han sjefsdesigner ved Vatne Lenestolfabrikk, der han ledet overgangen til en mer industritilpasset produksjon, ifølge Norsk kunstnerleksikon.

 

Frister amerikanerne med designklassikere

Selv om de er en relativt ny aktør på markedet, har Eikund bygget opp en imponerende katalog av norske møbelikoner fra 1950-tallets gullalder. Til Inside Norway-standen på ICFF tar de med rubb og stubb.

 

– Dette er i realiteten Eikunds lansering i USA. I tillegg er vi eneste rene møbelaktør som stiller ut Inside Norway-standen. Det betyr at vi har ekstra mye gulvplass å boltre oss på, og den skal vi fylle med klassikerne våre, sier Jørgen Tengesdal.

 

Blant møblene som Rogaland-bedriften håper å friste et amerikansk designpublikum med finner vi foruten Sigurd Resells «Øya»-bord og «Jaer»-krakk også Torbjørn Bekkens «Veng»-stoler og «Evja»-kaffebord, Sven Ivar Dysthes «Era»-stol, Fredrik A. Kaysers stoler «Fluffy», «Hertug» og «Krysset», «Broadway» og «Hunter» av Torbjørn Afdal og Arne Tjomsdals velkjente isbjørnfigur.

 

– Norge er et eksotisk land for amerikanere flest. Det er et kjøpesterkt publikum som liker nordisk design og som elsker historiene som ligger bak klassisk møbeldesign. Samtidig er det ikke bare å komme til USA og forvente at produktene skal selge seg selv. Vi har jobbet i kulissene i flere år, og har nå sikret oss en veldig god distributør. Det er først nå vi virkelig kan begynne å ta ut en gevinst her, sier Tengesdal.

 

Sterk eksportvekst til USA

Eksporten av møbler til USA steg med solide 36,5 prosent i fjor. Det forteller Egil Sundet, bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien.

 

– Bransjen og bedriftene har satset tungt og målrettet på det amerikanske markedet i flere år, og nå får vi lønn for strevet, sier han.

 

Nå går 17,9 prosent av den norske møbel- og interiøreksporten til USA, som dermed vipper Sverige ned fra tronen som møbelbransjens største kunde. For 10 år siden var USA kun det femte største eksportmarkedet.

 

– Nord-Amerika er et helt enormt stort marked, og derfor har designindustrien jobbet i fellesskap for å få et fotfeste her. Vi deltar på viktige designmesser og bygger et nettverk av representanter som kjenner markedet og kan koble oss med arkitekter, forhandlere og media. Dette har gitt resultater, påpeker Sundet.

 

– Trenger eget eksportkontor

Derfor ønsker han å gjenta den amerikanske suksessformelen i andre potensielt store eksportmarkeder i Europa og Asia. Til dét trenges tyngre skyts.

 

– Mitt store hjertebarn er at norsk design- og ferdigvareindustri får sitt eget eksportkontor, slik våre konkurrenter i Danmark har. Det ligger mye hardt arbeid bak suksessen vår i USA. Med et eksportkontor med på laget kunne vi virkelig utvidet satsingen og åpnet opp gigantiske markeder for norske produsenter over hele verden, sier Sundet.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

KLASSISK BORD. Sigurd Resells «Øya». Foto: Eikund

 

BARKRAKK. «Jaer» av Sigurd Resell. Foto: Eikund

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 90 92 21 92

* Designindustrien, markedssjef Ragnhild B. Grytten, mobil 91 75 18 04

* Eikund, daglig leder Jørgen Tengesdal, mobil 98 82 17 71

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Eikund-Mai-188819.jpg 373,22 kB (5834x4874)
Bilde - vedlegg til sak Eikund_Jaer-background_3.jpg 307,17 kB (1778x2667)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 11.05.2022 11:00
Teknisk løsning ZEVS AS