presseticker

Skip to main content

Fra Hadeland, Lillehammer og Dovre til Manhattan

  Publisert: 11.05.2022 10:32 - av  Henning Poulsen

PRISBELØNT DOVRESKRIN. Fram Oslo skal vise fram «Skave», produsert hos Kvass på Dovre. Det iøynefallende treskrinet vant studentprisen NYCxDESIGN. Foto: Fram Oslo

ARKIVHEDER. En av Hadeland Glassverks arkivlamper, «4006», fikk hederlig omtale under NYCxDESIGN denne uken. Nå skal den stilles ut på ICFF i New York. Foto: Hadeland Glassverk

SAMARBEID. «Attraction» er en serie av vevde tepper, basert på monotyper laget av den anerkjente kunstneren Borgny Svalastog fra Lillehammer. Foto: Volver Studio

For første gang er USA det største eksportmarkedet for norske møbler og interiør. Nå skal Hadeland Glassverk, et snekkerverksted på Dovre og to gründere og én billedkunstner fra Lillehammer innta New York.

Denne uken reiser åtte norske møbel- og interiøraktører til New York for å delta på USAs viktigste designmesse: ICFF 2022, som vil besøkes av mer enn 10.000 arkitekter, designere, forhandlere, distributører og journalister mellom 15. og 17. mai.

 

Hadeland Glassverk: Eldre enn De forente stater

Da Amerikas grunnlovsfedrene samlet seg 4. juli 1776 for å skrive under på uavhengighetserklæringen, hadde Hadeland Glassverk allerede vært i drift i Norge i 14 år. Nå deltar hadelendingene på ICFF som del av feiringen av sitt 260-årsjubileum.

 

– Målsetningen vår er å bygge millionbutikk i USA de neste fem årene, med spesielt fokus på New York, California og Florida. Siden vi har hatt enorm suksess med belysning i Norge de siste årene, blir dette spydspissen inn i det amerikanske markedet, sier John Jacobsen, som har ansvar for internasjonal forretningsutvikling i Hadeland Glassverk.

 

Tilbake i 1965 gjennomførte Hadeland Glassverk et prestisjetungt prosjekt i The Kennedy Center i Washington DC, med levering av 45 lysekroner og 42 lampetter designet av Jonas Hidle. Nå skal jubilanten lyse opp Inside Norway-standen på den amerikanske designmessen.

 

– Vår vakre krystallkuleserie skal skinne i et iøynefallende skred med 24 kuler i ulike farger, i klassiske mønstre som «Finn», «Kryss» og «Stor Stjerne». I den andre enden av standen skal vi henge 30 krystallballer over et klassisk designbord fra en av de andre utstillerne, Eikund. Og ved inngangen skal vi lyse opp utstillingen til Lundhs med fire kraftfulle 4014-kupler, beskriver Jacobsen.

 

– Vi håper å treffe spennende interiørdesignere, arkitekter og nøkkelpersoner i forhandler- og kontraktmarkedet. Så skal vi jobbe videre med å identifisere prosjekter og utsalgssteder som er relevante for oss, legger han til.

 

Under utdelingen av de høythengende NYCxDESIGN-prisene natt til 11. mai fikk Hadeland Glassverk dessuten hederlig omtale for arkivlampen 4006 – som også skal vises fram under ICFF.

 

Volver: Teppesamarbeid med Lillehammer-kunstner

Ksenia Stanishevski står bak en av Norges mest spennende nye designaktører, teppemerket Volver. Kolleksjonene hennes befinner seg i skjæringspunktet mellom tradisjon og modernitet, og flytter grenser for hva vi forventer av tepper.

 

– Dette er den første visningen vår i det nordamerikanske markedet. Signalene er positive, og vi er veldig spente på mottakelsen. Målet er å komme i kontakt med relevante forhandlere og interiørarkitekter. Det er stor interesse for norsk design og norske verdier internasjonalt, sier Stanishevski.

 

Hun benytter ICFF som lanseringsplattform for to helt nye teppekolleksjoner: «Attraction» og «Pan». Førstnevnte er en serie av vevde tepper, basert på monotyper laget av den anerkjente kunstneren Borgny Svalastog fra Lillehammer.

 

– Vi er svært stolte av våre to nye lanseringer. Begge tok flere år å utvikle gjennom arbeidskrevende og dypt kreative prosesser, sier Stanishevski.

 

Fram Oslo: Mange Oppland-forbindelser

De heter kanskje Fram Oslo, men det fremadstormende designselskapet ville ikke kommet langt uten sine forbindelser til gamle Oppland fylke. Gründerne Annette og Sunniva Hoff kommer fra Lillehammer, og flere av produktene deres fremstilles av Grinakervev i Hadeland og Kvass på Dovre.

 

– Vi har nylig inngått en avtale med en betydelig aktør på det amerikanske turistmarkedet, og vi jobber med enda en kontrakt med en stor og viktig aktør. Imidlertid har pandemien satt en stopp for en del andre ting, og vi satser nå på å bygge et nytt nettverk i USA, sier medgründer og daglig leder Annette Hoff.

 

Til ICFF tar hun blant annet med et bunadspledd designet av Andreas Engesvik – «Gudbrandsdalen» – som skal få sin debut foran et amerikansk designpublikum. Pleddet er vevd av Grinakervev.

 

I tillegg er Hoff spent på mottakelsen til «Skave», designet av Njål Hatteberg, Taran Neckelmann og Ayla Gürsoy i nyetablerte Ytre. Det er trevirtuosene i Kvass som produserer skrinene.

 

Det iøynefallende treskrinet er inspirert av tradisjonell byggeteknikk på Vestlandet, og gikk til topps under utstillingen Håndverk+ i 2021. Natt til onsdag mottok de tre unge designerne bak Ytre studentprisen NYCxDESIGN for treskrinet.

 

– I Fram Oslo er vi opptatt av inspirasjonen og historien bak designet. Det er noe særegent med norsk møbel og interiør, noe vilt og vakkert og kanskje litt utemmet sammenlignet med våre naboland, og dette appellerer til amerikanske designkjøpere. I tillegg er Norge forbundet med ærlige, enkle produkter som holder høy kvalitet, sier Annette Hoff.

 

Sterk eksportvekst til USA

Eksporten av møbler til USA steg med solide 36,5 prosent i fjor. Det forteller Egil Sundet, bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien.

 

– Bransjen og bedriftene har satset tungt og målrettet på det amerikanske markedet i flere år, og nå får vi lønn for strevet, sier han.

 

Nå går 17,9 prosent av den norske møbel- og interiøreksporten til USA, som dermed vipper Sverige ned fra tronen som møbelbransjens største kunde. For 10 år siden var USA kun det femte største eksportmarkedet.

 

– Nord-Amerika er et helt enormt stort marked, og derfor har designindustrien jobbet i fellesskap for å få et fotfeste her. Vi deltar på viktige designmesser og bygger et nettverk av representanter som kjenner markedet og kan koble oss med arkitekter, forhandlere og media. Dette har gitt resultater, påpeker Sundet.

 

– Trenger eget eksportkontor

Derfor ønsker han å gjenta den amerikanske suksessformelen i andre potensielt store eksportmarkeder i Europa og Asia. Til dét trenges tyngre skyts.

 

– Mitt store hjertebarn er at norsk design- og ferdigvareindustri får sitt eget eksportkontor, slik våre konkurrenter i Danmark har. Det ligger mye hardt arbeid bak suksessen vår i USA. Med et eksportkontor med på laget kunne vi virkelig utvidet satsingen og åpnet opp gigantiske markeder for norske produsenter over hele verden, sier Sundet.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

PRISBELØNT DOVRESKRIN. Fram Oslo skal vise fram «Skave», produsert hos Kvass på Dovre. Det iøynefallende treskrinet vant studentprisen NYCxDESIGN. Foto: Fram Oslo

 

ARKIVHEDER. En av Hadeland Glassverks arkivlamper, «4006», fikk hederlig omtale under NYCxDESIGN denne uken. Nå skal den stilles ut på ICFF i New York. Foto: Hadeland Glassverk

 

SAMARBEID. «Attraction» er en serie av vevde tepper, basert på monotyper laget av den anerkjente kunstneren Borgny Svalastog fra Lillehammer. Foto: Volver Studio

 

VEVD DESIGN. Bunadspleddene til Fram Oslo er fremstilt ved Grinakervev. Foto: Fram Oslo

 

DESIGNGRÜNDERE. Søstrene Sunniva og Annette Hoff fra Lillehammer står bak Fram Oslo. Foto: privat

 

KRYSTALLKULER. Hadeland Glassverk er kjent for sine krystallkuler. Foto: Hadeland Glassverk

 

 

Kontaktpersoner:

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 90 92 21 92

* Designindustrien, markedssjef Ragnhild B. Grytten, mobil 91 75 18 04

* Volver, grunnlegger Ksenia Stanishevski, mobil 99 03 82 82

* Hadeland Glassverk, leder for internasjonal forretningsutvikling – John Jacobsen, mobil 94 00 10 57

* Fram Oslo, daglig leder Annette Hoff, mobil 97 14 78 22

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Skave av Ytre (4).jpg 1,76 MB (5184x3456)
Bilde - vedlegg til sak Arkiv4006_bordlampe_kakao.jpg 7,80 MB (3630x5445)
Bilde - vedlegg til sak Aurorix 1.jpg 12,79 MB (2736x3648)
Bilde - vedlegg til sak bunadblanket-1.jpg 7,31 MB (4360x2910)
Bilde - vedlegg til sak Sunniva Hoff - Annette Hoff.jpg 8,85 MB (3521x5276)
Bilde - vedlegg til sak Private cabin_Hafjell_Norway_Krystallkule.jpg 1,43 MB (1500x2206)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 11.05.2022 10:32
Teknisk løsning ZEVS AS