presseticker

Skip to main content

Fra Gjøvik og Lillehammer til designutstilling i Milano

  Publisert: 03.04.2017 07:05 - av  Henning Poulsen

“Aase” av Andreas Bergsaker, “Make” av Barmen&Brekke, “Bror” av Noidoi og “Allen Wood” av Silje Nesdal. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

(Milano9867) “Bror” av Noidoi, “Skrin” av Marianne Anderssen og “Matchbox” av Sara Polmar. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

Kari Mølstads “Peak”. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

Lillehammerbaserte Kari Mølstad og Gjøvik-byrået Noidoi er blant ledende norske designere og kunsthåndverkere som stiller ut på verdens fremste design- og møbelmesse denne uken. Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er med som utstillingspartner.

Distribusjon i nye markeder. Avtaler med velrennomerte produsenter. Utfordrende og høyprofilerte designjobber. Mulighetene er mange for de som deltar på den norske utstillingen «Everything is Connected» under Milano Design Week, også kjent som Salone del Mobile.

 

Inspirert av gamle Gjøvik-krukker

Designduoen Kathrine Lønstad og Cosmin Cioroiu bor sammen i Gjøvik, og har etablert designstudioet Noidoi på Kapp Melkefabrikk i Østre Toten. Til den norske utstillingen i Italia tar de med seg «Bror», en serie glassbeholdere inspirert av gamle potpurrikrukker som ble laget ved Gjøvik Glassverk. De tre beholderne i serien er en fortolkning av duftene rose, lavendel og kanel.

 

– Produktet har en personlig dimensjon for meg. «Bror» var kallenavnet til farfaren min, som var lidenskapelig opptatt av rosehagen sin. Her brukte han mesteparten av somrene sine, og for meg som barn var rosehagen en fantastisk sanseopplevelse både visuelt og aromatisk. Vi har brukt et av de gamle frukttrærne fra farfars hage til å utvikle formene som glassene er blåst i, sier Lønstad.

 

Viktig synlighet

Kari Mølstad forteller at hun gjennom å delta på «Everything is Connected» blir mer synlig som kunsthåndverker. Etter fullførte glasstudier i Sverige og Danmark har hun bosatt seg på Lillehammer.

 

–Norwegian Crafts, Klubben, DOGA og de andre samarbeidspartnerne har en styrke og posisjon som lar dem vise fram og profilere oss utøvere på en måte vi ikke klarer alene. Dette er en fin mulighet til å nå ut til et større, internasjonalt publikum, sier Mølstad.

 

I Milano viser hun fram «Peak», en familie med glassbeholdere som henter inspirasjon fra oppveksten i skogsbygda Rena i Østerdalen.

 

– Jeg har alltid har vært omgitt av tre, og selv i glassblåserprosessen bruker jeg tre til å forme glasset. Tre er liksom et så realt og allsidig materiale. Jeg håper at jeg kan være en god formidler av et gammelt håndverk satt i dagens kontekst i Milano, sier Mølstad.

 

Bærekraftige tekstiler

I samarbeid med Gudbrandsdalens Uldvarefabrik på Lillehammer har de to designerne Runa Klock og Hallgeir Homstvedt laget en produktserie som kan ta i bruk avskjær og annet restmateriale fra tekstilproduksjon.

 

Dette har resultert i pute- og tekstilserien «Uld», som skal vises fram i Milano denne uken.

 

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er i tillegg en av utstillingens partnere. Produsenten bidrar med flere tekstiler til utstillingens arkitektur.

 

Hylles i internasjonal presse

Design og arkitektur Norge (DOGA) og Norwegian Crafts står sammen med Klubben og Jotun bak årets norske utstilling. Trude Gomnæs Ugelstad, administrerende direktør i DOGA, forteller at viktige Wallpaper nylig utpekte «Everything is Connected» som en prioritet utstilling under årets Salone del Mobile. I tillegg har designmagasinet Dezeen den norske utstillingen med på listen over 14 utstillinger leserne deres bare få med seg i år. Også Cool Hunting har med utstillingen på sin liste over forventede høydepunkter.

 

– Utstillingen i fjor ble svært godt mottatt både av innkjøpere og internasjonal presse, og flere av designerne inngikk i ettertid verdifulle avtaler eller kom i dialog med viktige aktører i den internasjonale designverdenen. Det knytter seg store forventinger til årets utstilling, sier Gomnæs Ugelstad.

 

Kommersielt og kunstnerisk

Også for kunsthåndverkere har utstillingen stor verdi, ifølge direktør Hege Henriksen i Norwegian Crafts.

 

– Den gir synlighet både internasjonalt og i Norge. Erfaringsmessig betyr dette nye oppdrag i form av flere utstillinger eller økt salg. Jeg er veldig fornøyd med kurator Katrin Greilings utvalg i år. Prosjektene som vises fram holder høyt kunstnerisk nivå samtidig som de har stort potensiale for salg og kommersielle oppdrag, sier Henriksen.

 

Vises i Norge over sommeren

Konseptet bak årets utstilling er å presentere et levende kart over Norges kreative miljøer i dag. Utstillingen består av 30 kunsthåndverksarbeider og designprototyper innen møbel, tekstil, belysning, keramikk, metall og glass.

 

Åpningsarrangementet til «Everything is Connected» er onsdag 5. april, og deretter vises utstillingen ved messearenaen Ventura Lambrate helt til 9. april. Over sommeren vender utstillingen hjemover og dukker opp på Oslo Design Fair mellom 30. august og 2. september.

(Pressenytt)

 

Last ned pressepakke her https://www.dropbox.com/sh/3fjv1tyc8lp34xv/AAAmh8M5oel6JlryThNw6_pLa?dl=0

 

 

Bildetekster:

“Aase” av Andreas Bergsaker, “Make” av Barmen&Brekke, “Bror” av Noidoi og “Allen Wood” av Silje Nesdal. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

“Bror” av Noidoi, “Skrin” av Marianne Anderssen og “Matchbox” av Sara Polmar. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Kari Mølstads “Peak”. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

“Bror” – av Noidoi. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

 

FAKTABOKS: Everything is Connected:

Bak utstillingen står designkollektivet Klubben, Norwegian Crafts og Design og arkitektur Norge (DOGA), i samarbeid med malingsprodusenten Jotun.

 

Partnere og sponsorer:

* Bo Bedre, Norges ledende interiørmagasin

* Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk, en prisvinnende og innovativ tekstilprodusent som spesialiserer seg på ullstoffer

* Lundhs, Norges ledende produsent av naturstein

* Oslo Design Fair, interiørmesse som sikter på å være den viktigste møteplassen for design og interiør i Norge

* Utenriksdepartementet

Kuratert av Katrin Greiling
Utstillingsdesign av Kråkvik & D'Orazio
Grafisk design av Bielke & Yang

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, rådgiver internasjonal profilering - Ida Aandal Røijen, mobil 451 36 778

* Kari Mølstad, mobil 938 97 225

* Noidoi, Kathrine Lønstad, mobil 407 60 742

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak milano9752.jpg 9,35 kB (3751x5000)
Bilde - vedlegg til sak milano9867.jpg 2,34 kB (5000x3751)
Bilde - vedlegg til sak Kari Mølstad_ Peak_ Foto Lasse Fløde_Pudder.jpg 2,04 kB (3751x5000)
Bilde - vedlegg til sak Noidoi_ Bror_ Foto Lasse Fløde_Pudder.jpg 6,63 MB (3751x5000)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 03.04.2017 07:05
Teknisk løsning ZEVS AS