presseticker

Skip to main content

Fra Eiksmarka og Bekkestua til Manhattan

  Publisert: 11.05.2022 09:41 - av  Henning Poulsen

PRISET I NEW YORK. Fram Oslo skal vise fram «Skave», designet av Njål Hatteberg, Taran Neckelmann og Ayla Gürsoy i nyetablerte Ytre. Det iøynefallende treskrinet vant studentprisen NYCxDESIGN. Foto: Fram Oslo

DESIGN PÅ DØRSTOKKEN. Heymat skal vise fram «Mix Teklan», designet av Krstine Five Melvær, under ICFF. Foto: Tekla Evelina Severin

RUNDT SKAP. Fram Oslo håper at skapet «Rundkast» vil få det til å gå rundt for designivrige amerikanere. Foto: Inger Marie Grini

For første gang er USA det største eksportmarkedet for norske møbler og interiør. Nå skal en designbedrift fra Eiksmarka og en prisbelønnet mattedesigner fra Bekkestua innta New York.

Denne uken reiser åtte norske møbel- og interiøraktører til New York for å delta på USAs viktigste designmesse: ICFF 2022, som vil besøkes av mer enn 10.000 arkitekter, designere, forhandlere, distributører og journalister mellom 15. og 17. mai.

 

Blant disse finner vi Fram Oslo fra Eiksmarka og matteprodusenten Heymat – der Bekkestua-kvinnen Kristine Five Melvær spiller en prominent rolle.

 

Fram Oslo: Vil bygge nytt nettverk i USA

Fram Oslo er ingen nykommer på det amerikanske markedet. Nå satser designselskapet fra Eiksmarka på å skape nye kontakter og kundeforhold under ICFF 2022.

 

– Vi har nylig inngått en avtale med en betydelig aktør på det amerikanske turistmarkedet, og vi jobber med enda en kontrakt med en stor og viktig aktør. Imidlertid har pandemien satt en stopp for en del andre ting, og vi satser nå på å bygge et nytt nettverk i USA, sier medgründer og daglig leder Annette Hoff.

 

Fram Oslo skal vise fram både nyheter og etablerte produkter på Inside Norway. Det blir lansering for «Rundkast», et vegghengt skap designet av Andreas Bergsaker, som natt til onsdag fikk hederlig omtale under utdelingen av NYCxDESIGN-prisene. Også et nytt bunadspledd designet av Andreas Engesvik – «Gudbrandsdalen» – skal få sin debut foran et amerikansk designpublikum.

 

I tillegg er Hoff spent på mottakelsen til «Skave», designet av Njål Hatteberg, Taran Neckelmann og Ayla Gürsoy i nyetablerte Ytre. Det iøynefallende treskrinet er inspirert av tradisjonell byggeteknikk på Vestlandet, og gikk til topps under utstillingen Håndverk+ i 2021. Natt til onsdag mottok de tre unge designerne bak Ytre studentprisen NYCxDESIGN for treskrinet.

 

– I Fram Oslo er vi opptatt av inspirasjonen og historien bak designet. Det er noe særegent med norsk møbel og interiør, noe vilt og vakkert og kanskje litt utemmet sammenlignet med våre naboland, og dette appellerer til amerikanske designkjøpere. I tillegg er Norge forbundet med ærlige, enkle produkter som holder høy kvalitet, sier Hoff.

 

Heymat: Norske matter på USAs dørstokk

Matteprodusenten Heymat har allerede gryende handelsforbindelser over Atlanterhavet. Såpass stor er etterspørselen at Mo i Rana-bedriften har opprettet eget lager i USA og flyttet produksjon av varer for det amerikanske markedet dit.

 

– Vi har to av de viktigste aktørene i den amerikanske design- og interiørbransjen i vår portefølje, noe som gjør at vi nå satser på lager og distribusjon der borte. I tillegg har vi gjort store investeringer i synlighet. Fundamentet for vekst er bedre enn noensinne, og vi gleder oss stort til ICFF i år, sier Tina Østrem, salgs- og markedssjef i Heymat.

 

Til Manhattan tar hun og resten av Heymat-gjengen med to av sine karakteristiske matter: prisbelønte «Sand» og «Mix Teklan». Sistnevnte vant selveste NYCxDesign Award i fjor. Begge er designet av nordlandsbedriftens faste samarbeidspartner, Kristine Five Melvær, som er oppvokst på Bekkestua. Også teppeflisene «Zen» skal vises fram.

 

– Et økende behov for å komme nærmere naturen, er felles for mange som søker til skandinavisk og norsk design. Vår design står for renhet og minimalisme, og er formet av livsstilen vi skandinaver i stor grad lever. Dette opplever mange som attraktivt, sier Østrem.

 

Sterk eksportvekst til USA

Eksporten av møbler til USA steg med solide 36,5 prosent i fjor. Det forteller Egil Sundet, bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien.

 

– Bransjen og bedriftene har satset tungt og målrettet på det amerikanske markedet i flere år, og nå får vi lønn for strevet, sier han.

 

Nå går 17,9 prosent av den norske møbel- og interiøreksporten til USA, som dermed vipper Sverige ned fra tronen som møbelbransjens største kunde. For 10 år siden var USA kun det femte største eksportmarkedet.

 

– Nord-Amerika er et helt enormt stort marked, og derfor har designindustrien jobbet i fellesskap for å få et fotfeste her. Vi deltar på viktige designmesser og bygger et nettverk av representanter som kjenner markedet og kan koble oss med arkitekter, forhandlere og media. Dette har gitt resultater, påpeker Sundet.

 

– Trenger eget eksportkontor

Derfor ønsker han å gjenta den amerikanske suksessformelen i andre potensielt store eksportmarkeder i Europa og Asia. Til dét trenges tyngre skyts.

 

– Mitt store hjertebarn er at norsk design- og ferdigvareindustri får sitt eget eksportkontor, slik våre konkurrenter i Danmark har. Det ligger mye hardt arbeid bak suksessen vår i USA. Med et eksportkontor med på laget kunne vi virkelig utvidet satsingen og åpnet opp gigantiske markeder for norske produsenter over hele verden, sier Sundet.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

PRISET I NEW YORK. Fram Oslo skal vise fram «Skave», designet av Njål Hatteberg, Taran Neckelmann og Ayla Gürsoy i nyetablerte Ytre. Det iøynefallende treskrinet vant studentprisen NYCxDESIGN. Foto: Fram Oslo

 

DESIGN PÅ DØRSTOKKEN. Heymat skal vise fram «Mix Teklan», designet av Krstine Five Melvær, under ICFF. Foto: Tekla Evelina Severin

 

RUNDT SKAP. Fram Oslo håper at skapet «Rundkast» vil få det til å gå rundt for designivrige amerikanere. Foto: Inger Marie Grini

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 90 92 21 92

* Designindustrien, markedssjef Ragnhild B. Grytten, mobil 91 75 18 04

* Heymat, salgs- og markedssjef Tina Østrem, mobil 97 68 64 85

* Fram Oslo, daglig leder Annette Hoff, mobil 97 14 78 22

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 11.05.2022 09:41
Teknisk løsning ZEVS AS