presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Forbilledlig sentrumsfortetting får pris

  Publisert: 22.02.2023 10:59 - av  Henning Poulsen

Wesselkvartalet mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: nispe@mac.com

Foto:Vigsnæs+Kosberg++ Arkitekter

Med myke buer, skrånende høyde og folkeliv på bakkeplan har Wesselkvartalet i Asker blitt et forbildeprosjekt for fortetting. Nå hedres Tandberg Eiendom og Vigsnæs+Kosberg++ Arkitekter med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Dette er et svært godt eksempel på sympatisk fortetting, der arkitekt og utbygger viser respekt for omgivelsene. Resultatet er et nytt kvartal som spiller på lag med og løfter hele Asker sentrum, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt. 

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han. 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars. 

 

La tidlige føringer

Fortetting av knutepunkter står med gullskrift i mange offentlige utviklingsplaner, men er ikke alltid like populære lokalt. I Asker har utbygger, arkitekter og kommune jobbet sammen for å skape et kvartal som gir hele sentrum et løft.

 

Allerede i 2015 startet planleggingen av Wesselkvartalet. Byggherren Tandberg Eiendom og arkitektene i Vigsnæs+Kosberg++ Arkitekter gikk tidlig i dialog med kommunen, og dette la sterke føringer for hvordan prosjektet endte opp.

 

Folkeliv og attraktive leiligheter

Resultatet er et kvartal som beriker Asker sentrum med både liv i gatene og flere attraktive boliger nær kollektivtilbudene. Det nye Wesselkvartalet stod ferdig høsten 2022, og byr på butikker, serveringssteder, attraktive boliger og en frodig park tegnet av landskapsarkitekt Gullik Gulliksen.

 

Et tårn på sørsiden av tomten er flankert av lavere bygninger i nord og vest. Høyden trappes ned mot trehusbebyggelsen i nabolaget, mens et hakk i nordsiden gir sikt ut og slipper sollys inn. Området er tilrettelagt for fotgjengere og viderefører gangaksene i Asker sentrum.

 

Tegl og eik er de førende materialene i kvartalets utvendige fasade, og gir et organisk og mykt inntrykk. Arkitektene har hentet inspirasjon fra Asker sentrums buede teglfasader, og disse formene preger Wesselkvartalets visuelle uttrykk.

 

En energisentral forsyner kvartalet med strøm, og er koblet til nabobygg og gatevarmenettet i sentrum. Overskuddsvarme blir lagret i to energibrønner under bakken.

 

Også økonomisk har prosjektet vært en suksess. De nye leilighetene har vært populære, og under forsalget i 2017 ble det satt salgsrekord per kvadratmeter i Asker.

 

«Forbilledlig tilpasning»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur uttaler at prosjektet oser av kvalitet, og at det er tilpasset Asker sentrum på forbilledlig vis.

 

«Vi er fascinert av hvordan teglfasadene i Wesselkvartalet er tilpasset trehusbebyggelsen og de omkringliggende bygårdene nær jernbanestasjonen. Vigsnæs Kosberg Arkitekter fortjener også honnør fordi de har åpnet opp kvartalet for besøkende og reisende på en sympatisk måte,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her: www.doga.no/wesselkvartalet

 

 

Bildetekst:

Wesselkvartalet mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: nispe@mac.com

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Wesselkvartalet, Martin Blum-Jansen, mbj@vi-ko.no, mobil 45 02 43 88

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.02.2023 10:59
Teknisk løsning ZEVS AS