presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2008:

Førstepris til levende Østfold-lampe

  Publisert: 12.03.2008 07:00 - av  Henning Poulsen

LULL vant førstepris i åpen klasse, Unge talenter.

Oslo: En levende soveromslampe gjorde at tre designtalenter fra Østfold gikk helt til topps i konkurransen Unge talenter.

Unge talenter er Norges mest prestisjetunge konkurranse for unge designere, og arrangeres årlig av Norsk Designråd. Årets konkurranse var den 17. i rekken, og vinnerprosjektene ble kåret under Designdagen 2008 på DogA-senteret i Oslo onsdag 12. mars.

 

– Vinnerprosjektene viser at tilveksten til designfaget er svært god, og at dagens unge designere tenker både stort, nyskapende og praktisk, sier Stine Lunde-Aaltvedt, prosjektleder for Unge talenter 2008 i Norsk Designråd.

 

Vannliljelampe

Førsteprisen i kategorien åpen klasse gikk til den tidsstyrte lampen LULL. Den er laget av Marianne Varmo (27), Audun Kollstad (28) og Heidi Buene (28), som alle bor i Fredrikstad. Buene kommer opprinnelig fra Askim, mens hennes to kolleger er fra henholdsvis Hokksund og Trondheim.

 

Heidi Buene forteller at de tre designerne har hentet mye inspirasjon fra blomstenes verden. LULL er en vannliljeformet soveromslampe som lukker seg om kvelden og åpner seg neste morgen. Lyset tiltar og avtar sakte, noe som gir en harmonisk overgang mellom dag og natt.

 

– Marianne, som jobber sammen med meg hos Eker Design, hadde meldt seg på designkonkurransen GiForm 2007, hvor temaet var å lage et fortryllende produkt for hjemmet. Hun spurte meg om vi skulle gjøre prosjektet sammen, og senere ble også Heidi med. Det ble et knallsterkt team, forteller Audun Kollstad.

 

Men de trengte fremdeles en god idé. Kollstad ringte sin søster, som har to små barn, for å høre hvilke utfordringer hun hadde i hverdagen. – Ungene våknet stadig midt på natten, og kom inn på soverommet til foreldrene for å spørre om det var tid for å stå opp. Behovet var stort for noe som kunne fortelle barna om det var natt eller dag, sier Kollstad.

 

Søker produsent

– Vi møttes jevnlig i omkring et halvt år, før vi sto med designmodeller av LULL i hendene og frydet oss over hvor vakker den ble med lys i, sier Marianne Varmo.

 

Med LULL gikk de tre unge designerne like godt helt til topps i GiForm 2007. Nå håper de at førsteplassen i Unge talenter 2008 kan være med på å gi prosjektet enda et puff i riktig retning, og ambisjonen er å finne en passende produsent.

 

– Veien til produksjon er ofte lang, men vi håper at LULL er å se i butikkene om ikke så lenge. Den positive responsen fra publikum gjør oss ekstra ivrige etter å få den i produksjon, sier Heidi Buene, som opprinnelig kommer fra Askim. Hun jobber også med brilledesign for Trend Optikk.

 

– Vi mottar ukentlige forespørsler fra interesserte forbrukere og butikker, og listen over de som skal kontaktes når LULL er på markedet begynner å bli lang, legger Kollstad til.

 

Trekloning til 50 øre

Andreprisen i åpen klasse gikk til Sturla Godøy (30), en mastergradsstudent innenfor industridesign som arbeider under navnet Black Block Productions. Han har laget en økologisk kapsel for kloning av trær; Eco-Cap (Ecological Capsule).

 

Vernehjelmen ProActive sikret tredjeplassen i åpen klasse for Tore Christian Bjørsvik Storholmen (27). ProActive skal gi brukeren økt sikkerhet, og samtidig føre til at flere faktisk bruker hjelm på arbeidsplassen. Derfor har den fått et tøft utseende der inspirasjonen er hentet fra capsen, et populært hodeplagg for målgruppen.

 

Sniff, som er et kosedyr, spill og læremiddel spesielt tilrettelagt for blinde og svaksynte barn, vant førsteprisen i kategorien Design for alle. Sniffs mamma, Sara Johansson (34), kommer fra Umeå i Sverige, men har bodd i Oslo de siste 10 årene.

 

Designutstilling

Mellom 27. mars og 27. april arrangeres utstillingen ”Merket for god design og Unge talenter” i DogA; Norsk Design- og Arkitektursenteret i Oslo. Her vil samtlige av årets mottakere av Merket for god design stilles ut sammen med vinnerne av Hedersprisen for god design og Klassikerprisen for god design. De fire prosjektene som gikk til topps i Unge talenter-konkurransen vil også være representert, sammen med et utvalg arbeider av unge designtalenter.

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design, Stine Lunde-Aaltvedt, mobil 959 69 370, sla@norskdesign.no

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57

* Heidi Buene, mobil 414 35 527, heidi@lull.no

* Marianne Varmo, mobil 932 84 651, marianne@lull.no

* Audun Kollstad, mobil 936 88 205, audun@lull.no

* Mer informasjon om Designdagen 2008: http://www.norskdesign.no/designdagen/designdagen-2008-article212-229.html

 

Dette er Unge talenter:

* Arrangeres årlig av Norsk Designråd, og er landets viktigste designkonkurranse for unge designere. Årets konkurranse er den 17. i rekken.

* Lar unge designtalenter vise fram sine beste prosjekter for næringsliv, media og det norske folk.

* Konkurransen retter seg mot studenter ved norske og utenlandske designhøyskoler, uansett designprofesjon. Designere kan delta inntil tre år etter avsluttede studier.

* Konkurransen har to kategorier: Åpen klasse og Design for alle.

* Totalt deles det ut fire priser med tilhørende premiering: 1. prisen i åpen klasse og Design for alle premieres med 30 000 kroner. 2. og 3. plass i åpen klasse premieres med henholdsvis 20 000 og 10 000 kroner.

* I åpen klasse vektlegger juryen fremtidsrettet, nytenkende og gjennomarbeidede idéer/produkter/tjenester, hvor prosessen og brukeren står i fokus. Bidraget skal på en unik måte bidra til å bedre samfunnet.

* I kategorien Design for alle vil juryen i tillegg legge vekt på at løsningen ivaretar de 7 prinsipper for Design for alle. Deltagerne skal vise hvordan deres produkter er tilgjengelig for en størst mulig brukergruppe, både friske og de med nedsatt funksjonsevne.

* Mer informasjon: http://www.norskdesign.no/unge-talenter/category555.html

(kilde: norskdesign.no)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Lull_2 førstevalg web.jpg 8,96 kB (200x300)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 12.03.2008 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS