presseticker

Skip to main content

DOGA-merket Nykommer:

Fire nykommerpriser til Oslo

  Publisert: 10.01.2019 07:02 - av  Henning Poulsen

Elias Olderbakk og Erlend Grimeland mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Illustrasjon: Elias Olderbakk og Erlend Grimeland

Øyvind Ruud får DOGA-merket Nykommer for prosjektet O—F—C. Foto: Kim Jakobsen

Ramona Salo Myseth mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Foto: Marvin Pope

Erlend Grimeland og Elias Olderbakk vil integrere gange i Ruters kollektivsystemer. Ramona Salo Myrseth setter samisk kultur i en moderne og global kontekst. Øyvind Ruud står bak en tverrfaglig kleskolleksjon med hele 50 plagg. James Lowley skal utfordre oss til å betrakte mat på en ny måte. I dag mottar de alle utmerkelsen DOGA-merket Nykommer.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

 

– DOGA-merket Nykommer løfter frem prosjekter som viser at studenter og nyetablerte er viktige bidragsytere for å skape de beste løsningene for fremtiden, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), kaller DOGA-merket Nykommer en av de viktigste utmerkelsene for fremadstormende formgivere og arkitekter.

 

– Dette er fire svært spennende prosjekter fra Oslo. Hvis jeg skal løfte frem noen så må det bli Ruter-prosjektet, som kan lette belastningen på kollektivtrafikken og gi en mer levende by. Dette er også nominert til Hedersmerket, sier han.

 

Bedre helse, mer mobilitet

Prosjektet Ruter Gange er utviklet av Erlend Grimeland og Elias Olderbakk, som begge er studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, med bistand fra kollektivselskapet Ruter.

 

Juryen mener at løsningen kan gi en rekke gevinster, blant annet bedre helse, økt mobilitet og et mer aktivt byliv:

 

«Den geniale ideen bak Ruter Gange er å integrere apostlenes hester i den allerede bejublede Ruter-appen. Kort forklart vil det fungere slik at når du spør om den raskeste veien mellom for eksempel Nationaltheatret og Birkelunden, vil du i tillegg til forslag for buss og trikk også få forslag om hvor det er smart å gå. Systemet vil være oppdatert i sanntid med hensyn til trafikk og aktuelle hindringer som veiarbeid og vil ofte resultere i at det vil være raskere å gå hele eller deler av strekningen,» står det i juryens kjennelse.

 

Juryen skriver videre at de har stor tro på at Ruter Gange vil være en verdifull tjeneste både for reisende, som får et bedre og mer fleksibelt kollektivtilbud, og for Ruter, som får bedre innsikt i brukerne sine.

 

Grimeland og Olderbakk er også nominert til kveldens hovedpris, Hedersmerket.

 

Bestikk til et helt spesielt måltid

James Lowley, masterstudent ved OsloMet, har designet E.A.T. (Edited Aesthetics of Taste), et nytt matkonsept som utfordrer samfunnets høye tempo. Prosjektet er utviklet i samarbeid med kokker, og er sterkt påvirket av tankene til Juhani Pallasmaa, Bruno Munari og Yuriko Saito og av boken The Futurist Cookbook.

 

Juryen er spesielt opptatt av produktforslaget i E.A.T.-konseptet, nemlig birkebestikket Lento:

 

«Ifølge designeren handler Lento om hvordan materialer, sanser og tid påvirker vårt forhold til mat i et samfunn der bekvemmelighet som regel trumfer helse, nytelse og bærekraft, slik at vi ender opp med å spise usunn, smakløs mat på farten eller foran en skjerm. Bestikket er ikke ment å erstatte tradisjonelt bestikk, men skal være et «krydder» man kan bruke til spesielle måltider for å skape samtale og refleksjon, samtidig som man opplever maten på en ny og dypere måte,» står det i juryens kjennelse.

 

Tverrfaglig kleskolleksjon

O—F—C, eller «Office for Form and Contexture», er en del av Øyvind Ruuds masterprosjekt fra Kunsthøgskolen i Oslo. Gjennom prosjektet har O—F—C utviklet seg til å bli et tverrfaglig designkontor rettet mot et internasjonalt marked. I fjor utviklet Ruud og medhjelpere en omfattende kleskolleksjon som ble vist fram på Oslo Runway 2018.

 

«Dette er et spennende og ambisiøst prosjekt satt sammen av unge, og veldig dyktige, designere med en alternativ tilnærming til tverrfaglig jobbing. Det er spennende hvordan de jobber helhetlig fra konseptfasen og helt frem til den ferdige kolleksjonen, som inneholder hele 50 plagg! Vi lar oss imponere over kompleksiteten og detaljnivået, med blant annet egenkomponert lydspor og utstilling på Kunsthøgskolen,» står det i juryuttalelsen.

 

Del av ung urfolkbølge

Ramona Salo Myrseth er født og oppvokst i den sjøsamisk kommunen Kåfjord, som blant annet huser Riddu Riddu-festivalen og er et møtepunkt for samer, kvener og nordmenn. Samisk kultur har hatt stor innvirkning på hennes tilnærming til designfaget. Dette er tydelig i Den samiske halvtimen, som var Salo Myrseths masteravhandling ved Kunsthøgskolen i Oslo.

 

Juryen skriver at Kåfjord-kvinnen er del av en voksende, internasjonal bølge med unge designere og kunstnere som tar tilbake og redefinerer sine urfolkverdier:

 

«Den ubeskjedne ambisjonen til merkevinneren var å vise at urfolk ikke er isolerte stammer, men verdensfolk. At de er en del av en global kultur av myter, historier og tradisjoner som ikke forholder seg til landegrenser eller nasjoner. Med eventyrlyst og dyp kjærlighet dykket hun ned i den samiske kulturen og skapte en kleskolleksjon med et personlig uttrykk som redefinerer det vi tenker på som «samisk», samtidig som den er tro mot røttene,» står det i juryens kjennelse.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig til nykommere i norske arkitektur- og designbransjen i forbindelse med DOGA-dagen.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* Elias Olderbakk, mobil 930 89 380

* Erlend Grimeland, mobil 974 32 828

* Øyvind Ruud, mobil 406 41 402

* Ramona Salo Myseth, mobil 934 21 350

* James Lowley, mobil 966 58 489

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Elias Olderbakk og Erlend Grimeland mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Illustrasjon: Elias Olderbakk og Erlend Grimeland

 

Øyvind Ruud får DOGA-merket Nykommer for prosjektet O—F—C. Foto: Kim Jakobsen

 

Ramona Salo Myseth mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Foto: Marvin Pope

 

James Lowley mottar DOGA-merket Nykommer for E.A.T. på torsdag. Foto: James Lowley

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 07:02
Teknisk løsning ZEVS AS