presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2012:

Fengselsprosjekt i Vik vant talentpris - SPERREFRIST TIL 18.4. KL 19.00

  Publisert: 18.04.2012 14:21 - av  Henning Poulsen

Morten Skjærpe Knarrums ”Bak murene i Vik”.

Oslo: Designer Morten Skjærpe Knarrum har gjennomført et unikt designprosjekt ved Vik fengsel i Sogn og Fjordane. Nå har han vunnet åpen klasse i konkurransen Unge talenter 2012.

Prisene ble delt ut onsdag 18. april i Oslo under Designdagen. Dette er et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd som belønner næringsliv, designere og unge talenter for vellykket nytenking og innovasjon.

 

– Nivået er høyt i år, og flere av prosjektene viser at designerne tenker helhetlig på samfunnets behov. Det lover godt for fremtiden, siden dagens designtalenter kommer til å utforme morgendagens produkter, tjenester og løsninger, sier Marte Grevsgard, som er prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd.

 

Menneskeforming

Rehabilitering er en av grunnsteinene som norsk kriminalomsorg bygger på, men hvor mye har innsatte egentlig igjen for å spikre paller? I et banebrytende studentprosjekt skulle innsatte ved Vik i Sogn og Fjordane oppnå stolthet, verdighet og mestring gjennom å utforme solide eikemøbler.

 

– Kan design bidra til å forme mennesker? I fengselsverkstedene lages det mye ulikt, men det er sjelden det ligger noen bevissthet rundt valg av produkt, materialer og form, sier designeren Morten Skjærpe Knarrum (31), som har vokst opp på Jæren og i dag bor i Bergen.

 

Prosjektet ”Bak murene i Vik” var Knarrums masteroppgave da han studerte ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Han utviklet en spisestuekolleksjon i samarbeid med Kriminalomsorgen i region vest som er tilrettelagt for fengselsproduksjon, og som gir både læring av et håndverk og forståelse for form, funksjon og materialer.

 

Må tenke konsekvenser

Høsten 2010 holdt Knarrum en workshop i Vik fengsel sammen med seks innsatte. De fikk i oppgave å lage et sittemøbel. – Kriminalitet er ofte en impulsiv handling der gjerningspersonen ikke tenker over konsekvensene. I en designprosess må vi reflektere over de handlingene og valgene vi gjør, ellers ender vi opp med noe annet enn det vi skulle lage. Dermed lærer vi å tenke i en større sammenheng, sier han.

 

Selv om oppgaven ble levert i fjor samarbeider Knarrum fremdeles med Kriminalomsorgen region vest. Målet hans er at design skal bli en del av verksteddriften i norske fengsler. – Både i etaten og ved Vik fengsel har jeg møtt mange som er nysgjerrige og mottakelige for prosjektet og tankene bak, forteller han.

(Pressenytt)

 

FAKTABOKS

Unge talenter 2012:

Vinner – klassen Design for alle: Martin Lothe Sæterdal – ”Mister X”

Vinner – Åpen klasse: Morten Skjærpe Knarrum – ”Bak murene i Vik”

Andreplass – Åpen klasse: Margrete Ramstrøm Nielsen – ”Klister på rull”

Tredjeplass – Åpen klasse: Astrid Sliwka – ”LUCID”

 

Følg utdelingsseremonien direkte her: http://www.norskdesign.no

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling av Unge talenter legges her kl 19.00, onsdag 18. april: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

 

Bildetekst:

Morten Skjærpe Knarrums ”Bak murene i Vik”.

 

 

Kontaktpersoner:

* Morten Skjærpe Knarrum, mobil 977 01 175

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, mobil 917 74 683

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

* Mer informasjon om Designdagen 2012: http://www.norskdesign.no/designdagen-2012/category8915.html

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.04.2012 14:21
Teknisk løsning ZEVS AS