presseticker

Skip to main content

Fem designnominasjoner til møbler fra Sunnmøre og Romsdal

  Publisert: 24.04.2018 07:04 - av  Henning Poulsen

Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp». Foto: Fora Form

Fjordfiesta kan vinne Klassikerprisen for «Bambi». Foto: Fjordfiesta

VAD er nominert til Klassikerprisen for «Contura». Foto: VAD

Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018.

Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Ifølge nominasjonen har den tradisjonsrike bedriften gjennom å knytte til seg unge norske og utenlandske designere klart å bli en representant for den nye bølgen i norsk design.

 

Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Stolen, som er designet av Anderssen & Voll, er kjent for å være både stilren og komfortabel, med generøse puter festet til en stram stålramme.

 

Molde, Stordalen og Ørsta slåss om klassikerpris

Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form.

 

Fjordfiesta er nominert for relanseringen av stolen «Bambi», som opprinnelig ble designet ved Rastad & Rellings tegnekontor i 1955. Stolen, som ble designet av Sigurd Resell, ligner med sine tynne ben og delikate utforming på Disney-figuren Bambi på isen.

 

VADs klassikernominasjon er for «Contura», en regulerbar hvilestol med skulpturelle kvaliteter. Stolens røtter går tilbake til 80-tallet, da designeren Svein Asbjørnsen arbeidet sammen med SAS for å forbedre komforten ved lange flyreiser. Stolen har vært på markedet sammenhengende siden 1994.

 

Fora Form er nominert til Klassikerprisen for sin velkjente «City»-stol, som regnes som ett av de fremste eksemplene på 50-tallets lamineringsteknikk. Stolen ble designet av Øivind Iversen og lansert av Møre Lenestolfabrikk i 1956. I 2007 ble «City» relansert av etterfølgeren Fora Form.

 

Mange tidligere vinnere fra fylket

Fjordfiesta vant Klassikerprisen i 2015 for benken «Krobo», og i fjor ble denne prisen gitt til stolen «Capisco», som i sin tid ble designet av Peter Opsvik fra Stranda.

 

I fjor fikk L.K. Hjelle prisen Årets produkt for benken «Niu», og året før gikk produktprisen til Grande Fabrikker fra Innfjorden for garderobekroken «Hlin».

 

Prisen Årets merkevarebygger har tidligere blitt vunnet av blant andre Ekornes i Sykkylven og Slettvoll Møbler i Stranda.

 

Kremen av norsk design

Torsdag 26. april skal etablerte aktører som Fora Form, Vestre, L.K. Hjelle og Flokk kjempe mot nyere aktører som Fjordfiesta, Eikund og Ygg & Lyng om prisene Årets eksportbedrift, Årets merkevarebygger, Årets produkt og Klassikerprisen, samt nyopprettede Innovasjonskraftprisen.

 

– Det skjer særdeles mye spennende i møbel- og interiørsegmentet i Norge, og årets nominasjoner reflekterer det store potensialet som bor i denne industrien, kommenterer Egil Sundet i Designindustrien, en bransjeforening i Norsk Industri.

 

Designeksport opp i første kvartal

Bransjesjefen sitter med fersk statistikk som viser at eksporten av norske designvarer økte med 4,1 prosent i årets første kvartal sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Norsk design- og ferdigvareindustri eksporterte for 58 milliarder kroner i 2017.

 

– Bransjen viser sterk utvikling, men samtidig ligger vi langt bak Sverige og Danmark når det kommer til eksport av design- og ferdigvarer. Norsk eksport utenom olje og gass må dobles om vi vil beholde dagens velferdsnivå. Det viktigste myndighetene kan gjøre nå er å etablere en eksportutviklingsordning lik den de har i Sverige og Danmark. Da kan vi konkurrere med våre naboland på like premisser, sier Sundet.

 

Feirer innovasjoner og klassikere

Utdelingen av de fem prisene skjer i forbindelse med Innovasjonskraft 2018 på Sentralen i Oslo. Det er Norsk Industri ved bransjeforeningen Designindustrien som står bak prisene, som deles ut på Innovasjonskraft 2018.

 

Nordicform, Hardanger Bestikk og Flokk, tidligere kjent som Scandinavian Business Seating, er nominert til prisen Årets eksportbedrift.

 

Vestre, L.K. Hjelle og Fora Form skal gjøre opp om prisen Årets merkevarebygger.

 

I Klassikerprisen står oppgjøret mellom Fjordfiestas «Bambi», VADs «Contura» og Fora Forms «City».

 

Når det gjelder Årets produkt, er Eikund nominert for stolen «Veng», Ygg & Lyng er påmeldt med skapet «Dis» og Fora Form er nominert for loungestolen «Camp».

 

Innovasjonskraftprisen 2018 har ingen forhåndsnominerte, og deles ut av Norsk Industri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret, som er arrangørene av Innovasjonskraft 2018.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp». Foto: Fora Form

 

Fjordfiesta kan vinne Klassikerprisen for «Bambi». Foto: Fjordfiesta

 

VAD er nominert til Klassikerprisen for «Contura». Foto: VAD

 

Fora Form er nominert til Klassikerprisen for «City». Foto: Fora Form

 

L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Foto: L.K. Hjelle

 

 

 

 

 

Er du journalist og ønsker å delta på Innovasjonskraft 2018 kan du registrere deg gratis her: https://doga.no/kalender/innovasjonskraft-2018/

 

Kontaktperson:

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 909 22 192

Innovasjonskraft 2018

* Tidligere år kjent under navnet Designindustrikonferansen, bransjens største møteplass og nettverksarena.

* Arrangeres av Designindustrien i samarbeid med Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

* Årets tema er innovasjonskraft

* Konferansen byr på foredrag, debatter og workshoper, i tillegg til utdeling av fem bransjepriser.

* Les mer her: https://www.norskindustri.no/kurs-og-arrangementer/arrangement/designindustrikonferansen/

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Fora Form-Camp chairs and Root table.jpg 5,11 MB (5000x3303)
Bilde - vedlegg til sak fjordfiesta - bambi - resell hoved.jpg 74,15 kB (750x1000)
Bilde - vedlegg til sak Vad-Contura.jpg 1,26 MB (4389x3278)
Bilde - vedlegg til sak Fora Form-City chairs.jpg 5,02 MB (5000x3519)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 24.04.2018 07:04
Teknisk løsning ZEVS AS