presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2016:

Eker Design får pris for "NASA-stol" til oljebransjen og trådløs livredder for båtfolket

  Publisert: 27.04.2016 18:34 - av  Dag Yngve Dahle
Oslo: Cameron Sense har utviklet X-COM, en operatørstol for drilling med science fiction-faktor. FELL AS har laget verdens første velfungerende trådløse dødmannsknapp. Eker Design har stått for design av begge produktene, som nå hedres med Merket for god design.

Det var onsdag ettermiddag de to selskapene Cameron Sense og Fell AS – begge sammen med Eker Design fra Fredrikstad - mottok den prestisjefylte designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA).

 

Utdelingen fant sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.

 

– Eker Design utmerker seg ved å være involvert i begge disse prosjektene. Både operatørstolen X-COM og dødmannsknappen WIMEA er representanter for god norsk industridesign som benytter seg av moderne teknologi. Aktører innen offshore har lenge etterspurt bedre operatørstoler, og X-COM er et godt eksempel på at design kan brukes for å tilfredsstille et slikt behov. Potensialet for bruk i andre deler av norsk industri er stort, og dette er derfor et produkt som peker fremover, sier Thea Mehl, prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter.

 

Cameron Sense: Stol med NASA-følelse

Juryen var svært begeistret for operatørstolen X-COM, som er myntet på operatører i oljenæringen. Nivået på stolen er så høyt at juryen mener den gir assosiasjoner til NASA.

 

– Dette er en knallgod tilbakemelding på den helhetlige designtankegangen bak X-COM. Å få Merket for god design understreker tilbakemeldingene vi har fått på operatørstolen i markedet. Vi har presentert stolen på bransjemesser og har sett at dette er et produkt som vekker interesse både hos kunder og konkurrenter. Estetikken skiller seg ut, sier Tim Bjørk, produktingeniør hos Cameron.

 

Det innebærer at design har spilt en sentral rolle i utviklingen av produktet.

 

– Intuitivt, godt og målrettet design har alltid ligget til grunn for brukeropplevelsen man får med våre produkter. Da X-COM ble utviklet for fremtidens drillere, var design en naturlig del av utviklingsprosessen, sier han.

 

Bjørk roser alle involverte parter, blant andre Eker Design.

 

Vellykket samarbeid

– Det har vært essensielt å ha samarbeidspartnere som har jobbet på tvers av disipliner og som har hatt et helhetlig fokus underveis. Utviklingen har involvert mange tekniske disipliner og ulike samarbeidspartnere, som har lyktes med å gjøre en teknisk avansert innretning til et enkelt og lett forståelig instrument for styring av avanserte industrielle maskiner, sier han.

 

Han legger til at den helhetlige designtenkningen kommer tydelig frem.

 

– Effekten er tydelig gjennom tilbakemeldinger fra kunder og operatører, som sier at systemet er lett å forstå og det er enkelt å utføre oppgaver. Dette er en god respons med tanke på de mange avanserte prosessene som styres samtidig og systemene som kontinuerlig overvåker arbeidet og regelverket som må følges, sier Bjørk.

 

FELL AS: Trådløs dødmannsknapp skal gi færre drukninger

Mange har druknet fordi de har latt være å bruke dødmannsknappen om bord i båt. Problemet har vært snora, som mange synes hindrer fri bevegelse. Nå har FELL løst problemet med WIMEA, en velfungerende dødmannsknapp uten snor.

 

Fell-gründerne ønsket å gjøre det samme for bruk av dødmannsknapp som oppblåsbare redningsvester gjorde for bruk av redningsvester - altså øke sikkerheten med bruk av mer moderne teknologi enn en rød snor festet til en mekanisk bryter.

 

– Vi gikk først til topps i NM i studentbedrifter med prosjektet i 2013. Da vi ville løfte produktet fra en idé til noe fysisk, var det åpenbart at design var en avgjørende faktor. En dødmannsknapp med snor er meget upraktisk på båt og blir ofte neglisjert, sier daglig leder Christian Frost Røine, som etablerte FELL sammen med Fredrik Eriksen.

 

Et trådløs dødmannsknapp måtte være enkel å bruke, behagelig og lett tilgjengelig. De måtte derfor balansere brukerbehov, brukerterskel og utseende.

 

– For å kunne putte en trådløs sender på folk var det klart at dette måtte skje på brukerens premisser. Fokuset måtte ikke ligge på frykt og det skremmende. Ved å la design spille en viktig rolle håper vi at produktet gir brukeren følelsen av både frihet og trygghet. Dødmannsknappen er på til en hver tid, den er ikke i veien og gjør at du føler deg trygg hvis uhellet først er ute, sier han, og skryter at samarbeidet med Eker Design.

 

Skryter av designerne

– For et ungt selskap som oss var det utrolig givende å jobbe med Eker Design. De har bidratt med raske veier til konkrete resultater, noe som har vært avgjørende for prosjektet. Deres erfaring med plast, valg og sammenstilling av materialer og produksjonsmetoder gjorde det mulig å industrialisere og produsere produktet, sier Røine.

 

Statistikk fra Sjøfartsdirekoratet viser at syv av ti som omkommer i båtulykker dør av drukning, ofte fordi de havner i vannet uten reell mulighet til å ta seg tilbake til båten. Dermed er det bokstavlig talt livsviktig at en trådløs livline fungerer slik den skal. Det gjør WIMEA.

 

– De største utfordringene har vært den trådløse protokollen og den trådløse elektronikken, som er kjernen i produktet. Signalet mellom enheten i båten og enheten som personen i båten bærer, må være 100 prosent robust og stabil. Verken Bluetooth, WiFi eller andre kjente trådløse protokoller er stabile nok for et slikt produkt. Vi har derfor utviklet en egen trådløs protokoll med svært avanserte trådløse algoritmer, som gjør akkurat det vi lover at den skal gjøre, sier han.

 

Etter lanseringen våren 2015 har utviklingen vært bedre enn ventet.

 

– Vi har levert en betydelig mengde enheter til det norske markedet i tiden etter lanseringen. Fra nyttår har vi merket en sterk økning i etterspørselen. Vi har fått på plass distribusjon til USA, Tyskland, Italia og Frankrike, og er nå på full fart inn i Sverige og andre land i Europa. Tilbakemeldingene fra forhandlerne er meget gode; salget er godt, produktet har ikke feil og kundene er positive, sier han.

 

– Vi er svært takknemlige for å få Merket for god design. Det er en sterk anerkjennelse av mye hardt arbeid og et svært godt team av mennesker. Det betyr veldig mye - spesielt siden dette er det første produktet vi har utviklet, sier Røine.

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* Cameron Sense, produktingeniør Tim Bjørk, mobil 477 10 984

* Cameron Sense, administrerende direktør Tom Fidjeland, mobil 908 79 941

* FELL AS, daglig leder Christian Frost Røine, mobil 977 77 961

* Eker Design, administrerende direktør Bård Eker, mobil 906 91 194

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design

* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekst:

Cameron Sense, Norsap og Eker Design mottok Merket for god design for operatørstolen X-COM. Foto: Stian Herdal.

 

Juryen var svært begeistret for operatørstolen X-COM, som nå får Merket for god design. Foto: Stian Herdal.

 

Fell AS og Eker Design mottok Merket for god design for den trådløse dødmannsknappen WIMEA. Foto: FELL.

 

Den trådløse dødmannsknappen WIMEA fjerner behovet for en line. Foto: FELL.

 

Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Norsk design- og arkitektursenter. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

 

 

Merk:

 

Øyeblikkelig etter at utmerkelsene har blitt delt ut vil det legges ut bilder, jurykjennelser og annen informasjon her:

http://doga.no/merket/industridesign/x-com-operatørstol

http://doga.no/merket/industridesign/wimea-trådløs-dødmannsknapp

 

Når utmerkelsene har blitt delt ut vil det også legges ut filmer om mottakerne her:

https://vimeo.com/164252013

https://vimeo.com/164252379

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak fell _foto_fell.jpg B (2560x1374)
Bilde - vedlegg til sak fell 2_foto_fell.jpg B (5184x3456)
Bilde - vedlegg til sak cameron x-com.jpg B (1611x1339)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 18:34
Teknisk løsning ZEVS AS