presseticker

Skip to main content

Disse kjemper om bransjens designpriser

  Publisert: 09.06.2019 09:29 - av  Henning Poulsen

NCP er nominert til prisen Årets produkt for «S-1500». Foto: NCP

Lundhs er nominert til prisen Årets produkt for «Essence». Foto: Lundhs

Fora Form er nominert til prisen Årets produkt for «Kove». Foto: Fora Form

Oslo: Ti nominerte. Fire priser. Denne uken blir det klart hvem som mottar bransjens høythengende designpriser.

Tirsdag 11. juni skal noen av landets aller fremste møbel- og interiørbedrifter konkurrere om prisene Årets eksportbedrift, Årets merkevarebygger, Årets produkt og Klassikerprisen.

 

– De nominerte representerer et stort mangfold i design- og ferdigvarebransjen, både geografisk og bransjemessig. Det er hyggelig, men også svært nødvendig i en tid der vi leter etter hva vi skal leve av etter oljen. Det ligger et stort potensial for verdiskaping i vår bransje i årene som kommer, sier Egil Sundet i Designindustrien, en bransjeforening i Norsk Industri.

 

De fire prisene skal deles ut tirsdag ettermiddag under Bransjedagen i Næringslivets Hus i Oslo. Det er Designindustrien som står bak prisene.

 

Skal doble eksporten

Ifølge Sundet har møbel- og ferdigvareindustrien en felles målsetning om å doble eksporten fram mot 2030, noe som vil tilsvare 14 prosent av Norges totaleksport. I den forbindelse er det mange som følger ekstra nøye med på kåringen Årets eksportbedrift.

 

De nominerte i år er Swims, en oppstartsbedrift som selger kalosjer, sko og bekledning, og møbel- og belysningsselskapet Northern.

 

– Swims har tatt eierskap til en tidligere ganske anonym nisje. I dag går folk over store deler av verden med norske kalosjer og loafere. Northern har på sin side utmerket seg som en solid innovatør og eksportør i en årrekke, sier Sundet.

 

Sterke produktnyheter

Tre bedrifter er nominert til prisen Årets produkt. Disse er Nordic Comfort Products (NCP), Lundhs og Fora Form.

 

Hemnesbaserte NCP er nominert for stolen «S-1500», som er en videreføring av designklassikeren til Bendt Winge. Den nye stolen er laget i samarbeid med Snøhetta, og produseres av plastavfall fra lokal fiskeindustri.

 

Tradisjonsrike Lundhs, Nord-Europas største produsent av naturstein, er nominert for «Essence», en vakker kolleksjon av vaser, fat og mortere i larvikitt. Larvik-produsenten har utviklet serien sammen med designduoen Thomas Jenkins og Sverre Uhnger.

 

Fora Form, den velkjente møbelbedriften fra Ørsta, er nominert til produktprisen for det fleksible møbelsystemet «Kove». Med seg på laget har de designselskapet Morten & Jonas.

 

Tre møbelklassikere fra gullalderen

De tre nominerte til Klassikerprisen er alle ikoner fra norsk møbelindustris gullalder.

 

Fora Form er nominert for «City»-stolen som Øivind Iversen (1928-2012) tegnet som diplomoppgave ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1955. Spisestuestolen ble en bestselger i etterkrigsårene, og i 2007 ble den relansert av Fora Form.

 

Den nyetablerte designmerkevaren Objekt er nominert for «Grorudstolen» til Hans Brattrud (1933-2017). Den praktiske og stablebare kjøkken- og kantinestolen ble satt i produksjon på Grorud i Oslo i 1958. Den spilte en viktig rolle i sin samtid, men ble deretter nærmest glemt før Objekt børstet støv av den i fjor.

 

I 2015 gikk Morten Hippe, Frode Tingbø og Jørgen Tengesdal på skattejakt på norske loft og i gamle arkivskap. De lette etter norsk møbelgull. Ett av funnene deres var «Krysset», en stol Fredrik A. Kayser (1924-1968) designet i 1955. Loungestolen ble en av de første relanseringene til det ferske møbelselskapet Eikund i Hellvik, og er nå nominert til Klassikerprisen.

 

Sterke merkevarer

Helland Møbler, Vestre og Brav Norway er nominert til Årets merkevarebygger.

 

Møbelbedriften Helland Møbler holder til i Stordal, og spesialiserer seg mot institusjonsmøbler. I senere tid har de også satset mot nisjer i privatmarkedet.

 

Vestre har markert seg som en innovativ og viktig produsent av møbler til uterom både i Norge og på eksportmarkedet.

 

Merkevarehuset Brav Norway har på kort tid gjort et betydelig innhogg i sports- og fritidsmarkedet. Selskapet fører verdensledende merkevarer som Swix, Hard Rox, Ulvang og Toko.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

NCP er nominert til prisen Årets produkt for «S-1500». Foto: NCP

 

Lundhs er nominert til prisen Årets produkt for «Essence». Foto: Lundhs

 

Fora Form er nominert til prisen Årets produkt for «Kove». Foto: Fora Form

 

 

 

Kontaktperson:

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 909 22 192

Bransjedagen 2019

* Et årlig arrangement for møbel- og designbransjen.

* Arrangeres av Designindustrien.

* Årets tema er markeder i endring og norsk ferdigvareeksport.

* Bransjedagen byr på foredrag og workshoper, i tillegg til utdeling av fire bransjepriser.

* Les mer her: https://www.norskindustri.no/kurs-og-arrangementer/arrangement/2019/q2/designindustrien-bransjedag-og-arsmote/

 

Er du journalist og ønsker å delta på Bransjedagen, kan du registrere deg gratis her:

Velg alternativet «medlem», så blir ikke deltakelsen fakturert i etterkant.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 09.06.2019 09:29
Teknisk løsning ZEVS AS