presseticker

Skip to main content

Nominerte til Hedersprisen for god design 2011:

Designutmerkelse til Kongsberg Seatex

  Publisert: 16.03.2011 20:36 - av  Henning Poulsen
Oslo: Kongsberg Seatex fra Trondheim har fått tildelt Merket for god design på Designdagen 2011 i Oslo. Imidlertid gikk Hedersprisen for god design til Tandberg etter en jevn kamp.

Sandes Sparebank, Hydrolift, Kongsberg Seatex og Tandberg var alle nominerte til Hedersprisen for god design 2011. Til sist var det sistnevnte som gikk av med seieren, men trønderne slapp å reise tomhendt hjem. Kongsberg Seatex fikk nemlig tildelt Merket for god design.

 

Oljesøk på vannvinger

Stadig mer krevende leteforhold for olje og gass gjør at offshoreteknologien strekkes til sine ytterpunkter. Et nyutviklet norsk styringssystem som gir vinger til seismiske undervannskabler har skapt bølger i en av verdens mest verdifulle bransjer. Utgangspunktet er en nesten 20 år gammel Kongsberg Seatex-idé.

 

– Noen ideer trenger lengre modningstid enn andre. Selv om tanken har eksistert lenge, var det først da vi hadde et konkurransedyktig konsept at vi tok de første skrittene mot produktutvikling av eBird, forklarer Arne Rinnan, som er teknologidirektør i Kongsberg Seatex.

 

eBird er veldig enkelt fortalt en fugl som dykker. Den brukes til å styre seismiske kabler under vann – både sidelengs og i dybde – og monteres for hver 300 meter med kabel. Letekablene blir stadig lengre, og det nye styringssystemet gjør det enklere å styre kabler som kan være opptil 12 kilometer lange.

 

Skapte bølger på bransjemesse

Lanseringen på den viktige bransjemessen SEG i den amerikanske oljehovedstaden Houston ble en stor suksess for det trønderske elektronikkselskapet. eBird ble ansett som en av årets store nyvinninger. Samtidig kunne Kongsberg Seatex offentliggjøre en viktig samarbeidsavtale med PGS, en av de største aktørene i verden innen maritim seismikk.

 

– Avtalen innebærer at eBird blir standardisert som styreenhet på en rekke av selskapets mest avanserte kabler. Vi føler oss trygge på at produktet blir en stor suksess, sier Rinnan.

 

Fullintegrert design

Han forteller at designerne fra Inventas Trondheim ble trukket inn tidlig i prosessen, og at de har vært en fullintegrert del av utviklingsgruppen gjennom hele prosjektet.

 

– Vi lever av å utvikle produkter med kvaliteter som gjør dem ledende på sine markeder. Å bli nominert til denne hedersprisen er en anerkjennelse av at vi har lyktes med å bygge god design inn som en av eBirds viktigste kvaliteter, uttaler Rinnan.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Kongsberg Seatex, markedskoordinator Henning G. Langlete, mobil 932 18 600

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 70, mobil 971 05 580

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57, mobil 907 65 971

* Mer informasjon om Designdagen 2011: http://www.norskdesign.no/designdagen-2011/category8616.html

 

 

FAKTABOKS 1:

Disse var nominert til Hedersprisen for god design 2011

Juryen nominerer kandidater som utmerker seg spesielt blant årets mottakere av Merket for god design. Blant årets søkere er følgende 4 kandidater blitt plukket ut:

 

Produkt: Profilprogram og kommunikasjonsdesign
Bedrift: Sandnes Sparebank
Design: Fasett
Last ned mer informasjon her: http://www.norskdesign.no/article17913-621.html

Produkt: Hydrolift SX-22
Bedrift: Hydrolift
Design: Eker Design
Last ned mer informasjon her: http://www.norskdesign.no/article17896-621.html

Produkt: eBird
Bedrift: Kongsberg Seatex
Design: Inventas Trondheim
Last ned mer informasjon her: http://www.norskdesign.no/article17914-621.html

Produkt: EX90
Bedrift: Tandberg (nå en del av Cisco)
Design: Tandberg
Last ned mer informasjon her: http://www.norskdesign.no/article17915-621.html

 

Bildetekst1:

OLJEVINGER: eBird gjør det enklere å styre undervannskabler som kan være opptil 12 kilometer lange. Kongsberg Seatex og designbyrået Inventas Trondheim har nå fått Merket for god design. Foto: Kongsberg Seatex

 

Bildetekst2:

POPULÆRE TELEMØTER: Tandberg, nå del av Cisco, har måttet doble produksjonskapasiteten på nyvinningen EX90, som flytter telekonferansen fra møterommet til skrivepulten. Nå har selskapet fått Hedersprisen for god design. Foto: Tandberg

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak eBird-i-bruk.jpg 612,67 kB (1800x937)
Bilde - vedlegg til sak Cisco_EX90-i-miljoe.jpg 350,16 kB (1800x937)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2011 20:36
Teknisk løsning ZEVS AS