presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2012:

Designsuksess for slakter fra Lillesand

  Publisert: 18.04.2012 07:00 - av  Henning Poulsen

DESIGN GA KJØTT PÅ BEINET: Jens Eide Slakteri fikk Merket for god design for sin emballasjedesign. Foto: Strømme Throndsen Design

 

Oslo: Design spilte en viktig rolle da Jens Eide Slakteris kjøtt og pølser skulle ta steget inn i dagligvarehandelen. Produsenten fra Lillesand har gått fra 16 til 65 millioner i omsetning, og nå får de det ettertraktede Merket for god design.

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 18. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

 

Merket for god design belønner bedrifter og designere som sammen skaper produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design. – Dette er de mest nytenkende og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

 

Prisvinnende slakter

– Dette er fantastisk moro, utbryter sjefen for Jens Eide Slakteri, selveste Jens Eide i egen høye person. Han har tatt med flere av sine kolleger fra slakteribedriften i Lillesand på en Oslo-tur litt utenom det vanlige.

 

Nå må det sies at Jens Eide & co ikke er helt uvant med å motta priser og utmerkelser for sine kjøttprodukter. To ganger har produsenten blitt kåret til årets kjøttbedrift, de har vært kåret til Årets Lillesandsbedrift og har dessuten høstet hundrevis av medaljer i norske og internasjonale kjøttfagskonkurranser. – Men vi er ikke blaserte av den grunn, skyter Eide inn.

 

Måtte satse på design

Jens Eide ble etablert i 1946, og har i flere tiår drevet både slakteri og en egen kjøttforretning som har blitt et landemerke både for lokalbefolkning og alle som reiser gjennom Lillesand. For sju år siden bestemte den tradisjonsrike slakteren seg for å selge kjøttvarer også utenfor egen butikk.

 

– Vi forsto at vi måtte satse på emballasjedesign. Design var et ganske nytt og ukjent farvann for oss, men Innovasjon Norge hjalp oss med å ta de første stegene. De anbefalte designbyrået Strømme Throndsen, som står for en kvalitet vi kan identifisere oss med, sier Eide.

 

Han legger ikke skjul på at designprosessen til tider har vært mye å fordøye for den lokale slakteren, som flere ganger måtte gå noen runder med seg selv. Som for eksempel da designerne foreslo å vrake den tradisjonelle hvitfargen på kjøttkassen til fordel for sort.

 

– Det var første gang noen hadde gjort dette, og det er klart at det tok litt tid å bli vant til tanken på å selge kjøtt i sort emballasje, forteller Eide.

 

Styrer hele verdikjeden

Imidlertid ble den oppsiktsvekkende kjøttkassen, som er utstyrt med et upretensiøst og ærlig grafisk uttrykk, populær blant kundene. Emballasjen forteller den unike historien til Jens Eide, med særlig vekt på sporbarhet og kortreist mat. Kortreist er en forholdsvis ny trend, men er noe Jens Eide har satset på i alle år.

 

– Vi er en liten, lokal produsent som tilbyr kortreist kjøtt. Vi styrer hele verdikjeden selv, helt ned til sjåfører og lastebiler. Alt dette gir oss et konkurransefortrinn i forhold til de store aktørene, og derfor understreker vi det i vår emballasjedesign, sier slaktersjefen.

 

Fra 17 til 65 millioner

Nå har Jens Eides fått distribusjonsavtale med de fire store kjedegrupperingene, og produsentens pølser og kjøttvarer er tilgjengelige fra Flekkefjord i vest og helt til sørlige Telemark samt hos Smart Club i Oslo. Da reisen begynte for sju år siden omsatte Lillesand-bedriften for 17 millioner kroner. I fjor endte omsetningen på 65 millioner.

 

– Det høres mye ut, men det er en kontrollert vekst. Vi er fremdeles små nok til å kunne levere spesialprodukter etter kundens ønske, samtidig som vi nå kan levere store volum, sier Jens Eide.

(Pressenytt)

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 18, onsdag 18. april: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

(Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

 

 

FAKTABOKS:

Merket for god design:

* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

* Alle typer masseproduserte produkter, tjenester og løsninger utviklet med en designer, til enten konsument- eller bedriftsmarkedet, og fra alle typer bransjer, kan søke. Dette inkluderer alle typer produkter, emballasje, visuelle profiler, nettsider, applikasjoner, samt møbler, tekstiler, mote og konfeksjon..

* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.

* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

(Kilde: norskdesign.no)

 

Bildetekst:

DESIGN GA KJØTT PÅ BEINET: Jens Eide Slakteri fikk Merket for god design for sin emballasjedesign. Foto: Strømme Throndsen Design

 

 

Kontaktpersoner:

* Jens Eide Slakteri AS, daglig leder Jens Eide, mobil 905 42 936

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

* Mer informasjon om Designdagen 2012: http://www.norskdesign.no/designdagen-2012/category8915.html

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Jens_Eide_kjott.jpg 1,92 MB (3200x1879)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.04.2012 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS