presseticker

Skip to main content

Designnominasjoner til Røros, Melhus og Trondheim

  Publisert: 24.04.2018 07:09 - av  Henning Poulsen

Fjordfiesta er nominert til Klassikerprisen for Sigurd Resells gamle «Bambi»-stol. Foto: Fjordfiesta

 

Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp». Foto: Fora Form

 

Flokk kan bli kåret til Årets eksportbedrift på torsdag. Foto: Flokk

Espen Voll fra Trondheim, Sigurd Resell fra Melhus og Flokk, med fabrikk i Røros, er nominert til forskjellige bransjepriser under Innovasjonskraft 2018.

Voll er som den ene halvdelen av designbyrået Anderssen & Voll nominert til prisen Årets produkt. Duoen har designet loungestolen «Camp» for Fora Form. Stolen er kjent for å være både stilren og komfortabel, med generøse puter festet til en stram stålramme.

 

Anderssen & Voll er et toneangivende norsk designbyrå som Torbjørn Anderssen og Espen Voll stiftet i 2009. Begge var tidligere gründere og designere i det kjente norske designfellesskapet Norway Says, som hadde sitt virke fra 1999 til 2009.

 

Resells Disney-hyllest

Sigurd Resell (1920-2010) er gjennom stolen «Bambi» nominert til Klassikerprisen. Stolen ble opprinnelig ble designet ved Rastad & Rellings tegnekontor i 1955, og er nylig blitt relansert av Fjordfiesta. Med sine tynne ben og delikate utforming ligner stolen på Disney-figuren Bambi på isen.

 

Resell ble uteksaminert fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1947, og jobbet deretter hos Rastad & Relling fram til 1968. Deretter drev han for seg selv, og samarbeidet tett med Vatne Lenestolfabrikk. Her formga han stolen «Falcon», ett av de mest kjente og solgte norske designmøblene fra 70-tallet.

 

Eksportsuksess i bergstaden

Flokk, tidligere kjent som Scandinavian Business Seating, er nominert i kategorien Årets eksportbedrift. Kontorstolprodusenten har kjøpt opp en rekke europeiske konkurrenter. I dag er Flokk den største aktøren innen kontorstoler og møblering av arbeidsplasser i Nord-Europa, med en samlet omsetning på om lag tre milliarder kroner. En del av produksjonen foregår fra Røros, og 80 prosent av stolene som lages her selges utenfor Norge.

 

I fjor ble Mascot Høie fra Brekstad kåret til Årets merkevarebygger under den samme konferansen, mens Flokk gikk til topps i klassikerkategorien med sin berømte kontorstol «Capisco».

 

Kremen av norsk design

Torsdag 26. april skal etablerte aktører som Fora Form, Vestre, L.K. Hjelle og Flokk kjempe mot nyere aktører som Fjordfiesta, Eikund og Ygg & Lyng om prisene Årets eksportbedrift, Årets merkevarebygger, Årets produkt og Klassikerprisen, samt nyopprettede Innovasjonskraftprisen.

 

– Det skjer særdeles mye spennende i møbel- og interiørsegmentet i Norge, og årets nominasjoner reflekterer det store potensialet som bor i denne industrien, kommenterer Egil Sundet i Designindustrien, en bransjeforening i Norsk Industri.

 

Designeksport opp i første kvartal

Bransjesjefen sitter med fersk statistikk som viser at eksporten av norske designvarer økte med 4,1 prosent i årets første kvartal sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Norsk design- og ferdigvareindustri eksporterte for 58 milliarder kroner i 2017.

 

– Bransjen viser sterk utvikling, men samtidig ligger vi langt bak Sverige og Danmark når det kommer til eksport av design- og ferdigvarer. Norsk eksport utenom olje og gass må dobles om vi vil beholde dagens velferdsnivå. Det viktigste myndighetene kan gjøre nå er å etablere en eksportutviklingsordning lik den de har i Sverige og Danmark. Da kan vi konkurrere med våre naboland på like premisser, sier Sundet.

 

Feirer innovasjoner og klassikere

Utdelingen av de fem prisene skjer i forbindelse med Innovasjonskraft 2018 på Sentralen i Oslo. Det er Norsk Industri ved bransjeforeningen Designindustrien som står bak prisene, som deles ut på Innovasjonskraft 2018.

 

Nordicform, Hardanger Bestikk og Flokk, tidligere kjent som Scandinavian Business Seating, er nominert til prisen Årets eksportbedrift.

 

Vestre, L.K. Hjelle og Fora Form skal gjøre opp om prisen Årets merkevarebygger.

 

I Klassikerprisen står oppgjøret mellom Fjordfiestas «Bambi», VADs «Contura» og Fora Forms «City».

 

Når det gjelder Årets produkt, er Eikund nominert for stolen «Veng», Ygg & Lyng er påmeldt med skapet «Dis» og Fora Form er nominert for loungestolen «Camp».

 

Innovasjonskraftprisen 2018 har ingen forhåndsnominerte, og deles ut av Norsk Industri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret, som er arrangørene av Innovasjonskraft 2018.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

Fjordfiesta er nominert til Klassikerprisen for Sigurd Resells gamle «Bambi»-stol. Foto: Fjordfiesta

 

Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp». Foto: Fora Form

 

Flokk kan bli kåret til Årets eksportbedrift på torsdag. Foto: Flokk

 

 

 

Er du journalist og ønsker å delta på Innovasjonskraft 2018 kan du registrere deg gratis her: https://doga.no/kalender/innovasjonskraft-2018/

 

Kontaktperson:

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 909 22 192

Innovasjonskraft 2018

* Tidligere år kjent under navnet Designindustrikonferansen, bransjens største møteplass og nettverksarena.

* Arrangeres av Designindustrien i samarbeid med Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

* Årets tema er innovasjonskraft

* Konferansen byr på foredrag, debatter og workshoper, i tillegg til utdeling av fem bransjepriser.

* Les mer her: https://www.norskindustri.no/kurs-og-arrangementer/arrangement/designindustrikonferansen/

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 24.04.2018 07:09
Teknisk løsning ZEVS AS