presseticker

Skip to main content

Designklassikere fra elverumsing skal vises fram i London

  Publisert: 20.10.2021 08:45 - av  Henning Poulsen

Torbjørn Bekkens Veng skal vises fram i London. Foto: Eikund

Flere av møbelikonene til Torbjørn Bekken (1919-2009) er med når et stjernelag av norske møbel- og interiørprodusenter skal vise seg fram i London denne uken.

– Vi har med åtte svært sterke representanter for den norske møbelbransjen, og tror disse kan fenge et britisk designpublikum. Og så gleder vi oss over at ambassadøren åpner sin dør for oss. Det gir ekstra tyngde, sier Egil Sundet, bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien.

 

Med seg til utstillingen InsideNorway, som vises i den norske ambassaderesidensen i London, har han Volver, Fora Form, Heymat, Eikund, Northern, Figgjo, Lundhs Real Stone og Hadeland Glassverk.

 

Kaffebord og to stoler fra Bekken til London

Eikund skal vise fram nesten hele sin portefølje av relanserte norske designklassikere i London, blant annet Fluffy-stolene til Fredrik A. Kayser og to loungestoler designet av Torbjørn Afdal: Hunter og Broadway.

 

Elverum er også representert gjennom tre av verkene til Torbjørn Bekken, som vokste opp i Sørskogbygda. Etter fullført utdanning ved Statens håndverks- og kunstindustriskole ble han ansatt som møbeltegner ved legendariske Rastad & Rellings tegnekontor.

 

Tre av Bekkens velkjente møbler skal vises fram for et britiske publikum: kaffebordet Evja, designet i 1958, og to ulike versjoner av stolen Veng fra 1960.

 

– Vi er ganske nye på det britiske markedet, men har allerede levert flere fine prosjekter i London. Byen er en av de viktigste design- og interiørmetropolene i verden, og i Eikund anser vi Storbritannia som ett av våre tre viktigste eksportmarkeder, sier daglig leder Jørgen Tengesdal.

 

Fra stagnasjon til vekst i Storbritannia

Norsk møbeleksport tok seg opp kraftig i koronaåret 2020. Veksten var på 11 prosent, og den fortsetter inn i 2021. Mens møbeleksporten har vokst jevnt, har den stått stille i ett marked: Det britiske.

 

– Fram til i fjor var det ingen vekst i eksporten til de britiske øyer. Men i 2020 snudde det, og veksten fortsetter i år. Nå satser vi på å få større innpass i Storbritannia, og nøkkelen ligger i London, sier Sundet.

 

Han påpeker at byen ved Themsen ikke bare er en inngangsport til resten av Storbritannia, men også spiller en toneangivende rolle i europeisk møbel- og designbransje.

 

Satser på eksport, ønsker regjeringshjelp

Utstillingen i ambassadørens residens i London blir en forsmak på en større utstillingssatsing i forbindelse med London Design Week 2022.

 

– Vi gjør det vi kan for å støtte våre medlemmers satsing i viktige eksportmarkeder. Samtidig er det klart at dette ikke monner alene, og at det vi virkelig trenger er et offentlig eksportkontor. Vår bransje har dårligere rammevilkår i Norge enn konkurrentene i Sverige og Danmark, sier Sundet, som håper at den påtroppende regjeringen kommer til å legge bedre til rette for en sterk design- og ferdigvareindustri.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekst:

Torbjørn Bekkens Veng skal vises fram i London. Foto: Eikund

 

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Eikund, daglig leder Jørgen Tengesdal, mobil 98 82 17 71

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 90 92 21 92

* Designindustrien, prosjektleder eksport Ragnhild B. Grytten, mobil 91 75 18 04

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Eikund-Bekken-Veng.jpg 1,29 MB (3915x5015)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.10.2021 08:45
Teknisk løsning ZEVS AS