presseticker

Skip to main content

Designklassiker fra Bergen nominert til bransjepris

  Publisert: 09.06.2019 09:38 - av  Henning Poulsen
Oslo: Denne uken blir det klart hvem som mottar bransjens høythengende designpriser. Den ikoniske loungestolen «Krysset», designet av bergensfødte Fredrik A. Kayser, er nominert til Klassikerprisen.

Tirsdag 11. juni skal noen av landets aller fremste møbel- og interiørbedrifter konkurrere om prisene Årets eksportbedrift, Årets merkevarebygger, Årets produkt og Klassikerprisen.

 

– De nominerte representerer et stort mangfold i design- og ferdigvarebransjen, både geografisk og bransjemessig. Det er hyggelig, men også svært nødvendig i en tid der vi leter etter hva vi skal leve av etter oljen. Det ligger et stort potensial for verdiskaping i vår bransje i årene som kommer, sier Egil Sundet i Designindustrien, en bransjeforening i Norsk Industri.

 

De fire prisene skal deles ut tirsdag ettermiddag under Bransjedagen i Næringslivets Hus i Oslo. Det er Designindustrien som står bak prisene.

 

Designgeniet fra Bergen

Fredrik A. Kayser (1924-1968) regnes som en av Skandinavias mest fremragende møbeldesignere. Bergenseren tok diplomeksamen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1945. Det samme året ble han medarbeider for toneangivende Rastad & Relling Tegnekontor i Oslo, der han sto bak flere viktige møbler. I 1955 tegnet han «Krysset», en elegant loungestol som var populær i samtiden og som etter hvert fikk status som møbelklassiker.

 

Innimellom hadde Kayser flyttet tilbake til fødebyen Bergen, der han tok seg jobb i møbelfirmaet Knudsen i Marken, før han senere grunnla sitt eget selskap. Siden begynte han å jobbe i Vatne Lenestolfabrikk, der han sto bak mange viktige møbelutgivelser.

 

Kayser døde i 1968, og etter hvert ble stolen «Krysset» glemt av folk flest. I 2015 gikk gründerne Morten Hippe, Frode Tingbø og Jørgen Tengesdal på skattejakt på støvete loft og i gamle arkivskap. Der lette de etter norsk møbelgull. Ett av funnene deres var den gamle loungestolen til Kayser. Den ble en av de første relanseringene til det ferske møbelselskapet Eikund i Hellvik, og er nå nominert til Klassikerprisen.

 

«Produktet er en tydelig representant for skandinavisk design i norsk tapning. Møbelet er vakkert og typisk, og krever håndverkkompetanse av ypperste kvalitet,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

 

Eikund er nominert til prisen Klassikerprisen for «Krysset», et designikon tegnet av Fredrik A. Kayser. Foto: Eikund

 

 

 

FAKTABOKS

Bransjedagen 2019

* Et årlig arrangement for møbel- og designbransjen.

* Arrangeres av Designindustrien.

* Årets tema er markeder i endring og norsk ferdigvareeksport.

* Bransjedagen byr på foredrag og workshoper, i tillegg til utdeling av fire bransjepriser.

* Les mer her: https://www.norskindustri.no/kurs-og-arrangementer/arrangement/2019/q2/designindustrien-bransjedag-og-arsmote/

 

Er du journalist og ønsker å delta på Bransjedagen, kan du registrere deg gratis her:

Velg alternativet «medlem», så blir ikke deltakelsen fakturert i etterkant.

 

Kontaktperson:

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 909 22 192


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 09.06.2019 09:38
Teknisk løsning ZEVS AS