presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2008:

Designhyllest til Nordlands glade laks

  Publisert: 12.03.2008 07:00 - av  Maren Bækkelund Ellingsen

Happy Garden fra Løvmo Norway fikk Merket for god design.

Nova Sea fikk Merket for god design for sin nye grafiske profil.

Oslo: Et redskap som gir deg en glad hage, og en bedriftsprofil inspirert av Helgelandskystens ville landskap. Nå får nordlandsbedriftene Løvmo Norway og Nova Sea tildelt Merket for god design.

Nordlandsbedriftene Løvmo Norway fra Sandnessjøen og Nova Sea fra Helgelandskysten mottok det høythengende Merket for god design under Designdagen 2008. På kjøpet fikk de også stor applaus fra en stappfull og feststemt storsal på DogA-senteret i Oslo onsdag 12. mars.

 

Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd, er dagen da næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon. Merket for god design deles ut til både bedrift og designbyrå for særs gode designløsninger.

 

Riktig redskap gir glad hage

For snart ti år siden begynte Hans Labertus Løvmo å jobbe med en ide om en dypgjødsler for hage-, skog- og jordbruk. – Jeg har syslet litt med oppfinnelser, og høsten 1998 ble jeg kontaktet av to konsulenter fra Det Norske Hageselskap som ville at jeg skulle se nærmere på mulighetene for dypgjødsling, forteller Løvmo. Resultatet ble produktet Happy Garden, til glede for både hobbygartnere og profesjonelle.

 

Dette er første gang i historien at et hageredskap mottar Merket for god design.

– Happy Garden er et manuelt redskap for dypgjødsling. Utfordringen er å få gjødselen ned i jorden, til rotsonen, forklarer Løvmo. Han forteller at redskapet bidrar til å redusere gjødselen med opptil 50 prosent, samtidig som man unngår å gjødsle ugress.

 

– Når du gjødsler ned i rotsonen, får plantene nytte av gjødselen fra et tidlig stadium i vekstfasen. Med vårt norske klima er det særlig nyttig med dypgjødsling, og med Happy Garden unngår man frostskader på hagevekstene, som i verste fall fører til at planter og trær dør, sier Løvmo.

 

Det er Bård Eker Industrial Design som har gitt Happy Garden det endelige designet. Designjuryen lot seg begeistre av hageredskapet, og berømmet både nytten og designet. Ifølge juryen er Happy Garden et produkt man blir glad av å se på. – Det er en stor anerkjennelse å motta Merket for god design. Design må ikke sees på som kakepynt, det er konkurransekraft, sier Løvmo.

 

Helgelands profil

Det var enda en nordlandsbedrift som hadde god grunn til å juble under Designdagen. Lakseprodusenten Nova Sea mottok Merket for god design for sin nye grafiske profil, som er utformet av Virtual Garden. – De senere årene har flere bedrifter blitt fusjonert inn i Nova Sea, og vi syntes det var viktig å forankre hele selskapet i en ny, felles profil, sier administrerende direktør i Nova Sea, Karsten Nestvold.

 

Han forteller at den nye profilen gjenspeiler Helgelandskystens unike landskap, og kan relateres til bedriftens aktivitetsområder som ligger spredt flere steder langs kysten. – Det grafiske formspråket viser fjellformasjonene til øyene som anleggene våre ligger ved. De ansatte kjenner godt til landskapet som er gjengitt i profilen, og dette skaper tilhørighet til profilen og til selskapet, mener Nestvold.

 

Designjuryen skrøt av profilens uttrykk og fargevalg, som ifølge kjennelsen både er ekte og karakteristisk. Også internt i Nova Sea er det positiv stemning rundt bedriftens nye uttrykk. – Vi har fått mye oppmerksomhet for profilen, og de ansatte har uttrykt stolthet over at vi som er et selskap langt til havs markerer oss på denne måten, sier Nestvold.

 

Strenge krav

Norsk Designråd har delt ut Merket for god design helt siden 1985. Stine Lunde-Aaltvedt, prosjektleder for priser og utmerkelser ved Norsk Designråd, forteller at fagjuryen stiller strenge krav til de innmeldte produktene.

 

– Terskelen for tildelingen av Merket for god design har alltid ligget høyt. Vi hadde 126 søkere i år, og mange av disse holdt høy kvalitet. Likevel var det bare 35 søkere som nådde helt opp. De som har fått Merket for god design i år har svært god grunn til å være stolte over jobben de har gjort, sier Lunde-Aaltvedt.

 

Designutstilling

Mellom 27. mars og 27. april arrangeres utstillingen ”Merket for god design og Unge talenter” i DogA; Norsk Design- og Arkitektursenteret i Oslo. Her vil samtlige av årets mottakere av Merket for god design stilles ut sammen med vinnerne av Hedersprisen for god design og Klassikerprisen for god design. De fire prosjektene som gikk til topps i Unge talenter-konkurransen vil også være representert, sammen med et utvalg arbeider av unge designtalenter.

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design, Stine Lunde-Aaltvedt, mobil 959 69 370, sla@norskdesign.no

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57

* Løvmo Norway, Hans Labertus Løvmo, tlf. 75 07 64 27, mobil 478 24 450, hans.lovmo@snn.no

* Nova Sea, administrerende direktør Karsten Nestvold, tlf. 75 09 19 00, mobil 901 81 699, karsten@novasea.no

* Mer informasjon om Designdagen 2008: www.norskdesign.no

 

Merket for god design:

* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

* Alle typer masseproduserte produkter fra alle typer bransjer kan søke. I tillegg kommer alle typer emballasje, visuelle profiler, nettsider applikasjoner og løsninger, samt møbler, tekstiler, mote, konfeksjon, nettsider, applikasjoner og løsninger som tilfredsstiller kravene til Design for alle.

* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.

* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

(Kilde: norskdesign.no)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak HappyGarden web.jpg 3,82 kB (212x300)
Bilde - vedlegg til sak Novasea_grafikk web.jpg 8,83 kB (223x300)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 12.03.2008 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS