presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Bygget parken før boligene – får arkitekturpris

  Publisert: 22.02.2023 10:46 - av  Henning Poulsen

Hage mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Peter Westrup

Da de norske arkitektene skulle utvikle en ny bydel i Sverige, begynte de med uteområdene. Nå hedres Brendeland & Kristoffersen arkitekter med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Byutvikling drives i stor grad av ønsket om å bygge boliger og kontorer. Dette prosjektet peker en annen vei. Ved å prioritere fellesarealene, legger arkitektene føringer for mer bærekraftig boligbygging, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt. 

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han. 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars. 

 

Skal bygge «menneskelig» bydel

Lund domkyrka ønsket å bygge en menneskelig bydel i Brunnshög. Arkitektene anbefalte å begynne med det som vanligvis kommer sist. Resultatet er et uteområde som folk reiser langveisfra for å oppleve.

 

Da domkirkerådet satte i gang byutviklingsprosjektet i 2012, la de noen klare forutsetninger for veien videre. Den nye bydelen måtte ta hensyn til både mennesker og natur, og bidra til stolthet og tilhørighet for de som bor der. Nøyaktig hva som skulle bygges, og hvordan, ble holdt helt åpent.

 

Rådet kontaktet en rekke arkitekter som de var nysgjerrige på, og til slutt var det Brendeland & Kristoffersen i Trondheim som fikk jobben med å tegne første utviklingstrinn i prosjektet.

 

En fremtidsrettet hage

Tidlig i prosessen fikk det norske arkitektfirmaet gjennomslag for det banebrytende konseptet «Hage». De aller fleste utbyggingsprosjekter starter med bygningene, mens byrommet ofte blir en ettertanke.

 

«Hage» er et felles, åpent rom som resten av bydelen gradvis kan bygges rundt. En mur av gjenbrukt teglsten fra en gammel syltetøyfabrikk rammer inn området. En bred portal inviterer besøkende inn i Brunnshögs nye oase.

 

Målet med «Hage» er å være et åpent og sjenerøst pusterom for både tilreisende og fremtidige innbyggere. Uterommet er laget for å utvikle seg i takt med bydelen og befolkningens behov og ønsker i mange tiår fremover. Derfor er det romslig og åpent, og kan brukes av alle, for alt fra avslapping og trening til lek og festligheter.

 

«Hage» stod ferdig i 2021, og til tross for at neste byggetrinn er flere år unna har stedet allerede blitt et populært utfartsmål. Prosjektet har også vunnet en lokal byggepris og kom helt til finalen i European Prize for Urban Public Space.

 

«Oase med åndelig dimensjon»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur kaller «Hage» et fascinerende eksempel på elegant og fremtidsrettet stedsutvikling.

 

«Her ser vi hva det er mulig å få til når en klok oppdragsgiver finner sammen med modige arkitekter. Med bærekraftige materialvalg og subtile grep har arkitektene Brendeland og Kristoffersen gitt oasen og møteplassen en åndelig dimensjon,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her: www.doga.no/hage

 

 

 

Bildetekst:

Hage mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Peter Westrup

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Hage, Olav Kristoffersen, kristoffersen@bkark.no, mobil 97 75 60 70

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.02.2023 10:46
Teknisk løsning ZEVS AS