presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2011:

Bremanger-inspirasjon for talentvinner

  Publisert: 16.03.2011 17:19 - av  Henning Poulsen
Oslo: Inspirert av sin Bremanger-fødte onkel Åge Nigardsøy (1954-2008) har Eilin Bergum (24) utviklet en bok som både blinde, svaksynte og seende har like stor glede av. Nå har hun vunnet spesialkategorien ”Design for alle” i konkurransen Unge talenter 2011.

Prisene ble delt ut onsdag 16. mars i Oslo under Designdagen. Dette er et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd som belønner næringsliv, designere og unge talenter for vellykket nytenking og innovasjon.

 

– Dette er tjuende gang vi arrangerer Unge talenter. En rekke av våre beste designere akkurat nå fikk sitt første gjennombrudd da de vant denne konkurransen, sier Eline Strøm-Gundersen, som er prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd.

 

Kreative blinde

Hvorfor finnes det ikke bøker og magasiner som både blinde, svaksynte og seende kan sette like stor pris på? Eilin Bergums svar på dette spørsmålet ble å utvikle publikasjonen ”Touch”.

 

– Jeg tilbrakte noen sommeruker hos min onkel Åge Nigardsøy, som var leder i Norges Blindeforbund. Han hadde utrolig mye kunnskap om kommunikasjon mellom svaksynte og seende, og glødet for at blinde skulle få muligheten til å utvikle sine kreative ferdigheter på lik linje med seende, forklarer Bergum.

 

Onkelen tok henne med på et læresenter for blinde der hun fikk innsikt i undervisningen av blinde barn, unge og voksne. Bergum følte at mange av læremidlene bar preg av lav grad av eksperimentering, og ideen til et designprosjekt ble født.


– Det fortsatte med at jeg skrev en bacheloroppgave der jeg kom inn på hvordan man kan bruke materialer og forskjellige trykketeknikker i undervisning av blinde og svaksynte. Da oppdaget jeg også at mange blinde elsker visuell kreativitet, som maling og tegning, forteller Bergum.

 

Ny bruk for gammelt papir

Derfor bestemte hun seg for å utvikle noe som kan oppleves av alle, en bok som tar for seg kreative temaer som musikk og kunst der leseren både kan høre, føle og se innholdet. Hun brukte alt hun hadde lært om blindeskrift, vanlig skrift, illustrasjoner og hvordan disse må tegnes på en spesiell måte for at en som er helt blind skal kunne oppleve dem.

 

– Jeg tok i bruk en gammel metode med svellepapir til selve trykksaken, slik at jeg ikke skulle ende opp med en bok som ville bli for dyr å lage i virkeligheten. Svellepapir har lenge blitt brukt i undervisning av blinde og svaksynte. Jeg la til litt grafisk design og bilder og endte opp med noe som også kan være interessant for de som kan se, sier Bergum.

 

Trenger finansiering

”Touch” kan både brukes av en blind person alene og i fellesskap med en som kan se. Begge får samme glede av boken – uavhengig av om de bruker øynene eller fingertuppene for å lese og se på illustrasjoner.

 

– Jeg har lagt hele sjela mi i dette prosjektet, og det er utrolig deilig å få bekreftet at det er et bra prosjekt gjennom Unge talenter, stråler Bergum. Hun vil veldig gjerne være med og utvikle prosjektet videre, men er avhengig av finansiering. – Det er fremdeles en lang vei å gå, og jeg kan ikke klare det alene. Dersom det er noen som har lyst til å bidra, så rop ut, oppfordrer hun.

(Pressenytt)

 

 

Følg utdelingsseremonien direkte her: http://www.norskdesign.no

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling legges her kl 19.30, onsdag 16. mars: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

 

Bildetekst:

Eilin Bergum – ”Touch”

 

Bildetekst 2:

Nina Lysbakken – visuell læring

 

Bildetekst 3:

SHE Design Studio – ”Between”

 

Bildetekst 4:

Bilal Zia Chaudhry – ”Otivio”

 

Bilder fra selve overrekkelsen legges ut på norskdesign.no cirka kl 20.30 i kveld.

 

 

Kontaktpersoner:

* Eilin Bergum, mobil 938 51 566

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 70, mobil 971 05 580

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683,

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

 

Unge talenter 2011:

Vinner – klassen Design for alle: Eilin Bergum – ”Touch”

Vinner – Åpen klasse: Nina Lysbakken – visuell læring

Andreplass – Åpen klasse: SHE Design Studio – ”Between”

Tredjeplass – Åpen klasse: Bilal Zia Chaudhry – ”Otivio”

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak UT bergum7731 medium.jpg 77,51 kB (1760x2500)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2011 17:19
Teknisk løsning ZEVS AS