presseticker

Skip to main content

Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori: Arkitektur

Bedre badeplasser for alle

  Publisert: 16.10.2017 07:00 - av  Henning Poulsen
Naturperlen Solvik har fått et attraktivt garderobeanlegg som åpner opp stedet for flere brukergrupper. Nå belønnes de med Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien arkitektur.

– Dette nye anlegget med toaletter, vask og dusjfasiliteter gjør det mulig for en større gruppe å ta del i den fantastiske opplevelsen det er å være på Solvik friluftsområde og badeplass. Anlegget gagner beboerne på campingplassen, dagsbesøkende fra områdets mange institusjoner og privatpersoner som kommer for å oppleve roen og den flotte naturen, sier sivilarkitekt Atle Woldseth i Flux Arkitekter.

 

Moderne og optimistisk

Solvik ligger på Malmøya i Oslo, og har i flere tiår vært et yndet campingsted for personer med funksjonsnedsettelser. Stedets badeplass blir også besøkt av mange av byens innbyggere i sommermånedene.

 

Flux Arkitekter har tegnet det nye garderobeanlegget på oppdrag fra Oslo kommune, og i dialog med Solviks Venner og Blindeforbundet. Woldseth forteller at de tidligere fasilitetene var trange og trekkfulle, og dermed dårlig tilpasset for mange personer med funksjonsnedsettelser. Heller ikke funksjonsfriske syntes det var særlig hyggelig å bruke det gamle, utdaterte anlegget.

 

– Det nye anlegget har lett tilgang via automatiske skyvedører, og terrenget er skånsomt tilpasset for å unngå behovet for ramper og terskler. For oss er det viktig at arkitekturen skal være en berikelse for stedet og tilføre moderne, optimistiske kvaliteter til naturomgivelser og bygningsmiljø utover å bare lage bedret funksjonalitet og servicetilbud, sier han.

 

– Øker konkurransekraften

Tirsdag ettermiddag deles hovedprisen Innovasjonsprisen for universell utforming ut for tredje gang. Allerede nå er kategorivinnerne – altså finalistene – klare. Garderobeanlegget på Solvik vinner kategoriprisen for arkitektur, og skal nå kjempe om hovedprisen mot netthandelen Kolonial.no, barneavisen Aftenposten Junior, nettsiden og mobilappen til Finn.no, Hamaren aktivitetspark, sightseeingbåten Vision of the Fjords og den lyddempende filten FeltRoll.

 

– Universell utforming gjør at alle kan delta på like premisser. Det er det god økonomi i. De sju kategorivinnerne er gode beviser på hvordan universell utforming utløser innovasjon, øker konkurransekraften og gir et åpnere og mer inkluderende samfunn, sier programleder Onny Eikhaug i Design og arkitektur Norge (DOGA)

 

Knuser myter om universell utforming

I jurykjennelsen roses prosjektet for å skape et innovativt, tilgjengelig og spennende anlegg, til tross for både stramme budsjetter og spesielle forutsetninger som sårbar natur og kulturminnevern.

 

«Arkitektene har, i godt samarbeid med brukerne, tatt utgangspunkt i et unikt behov. Ved en bevisst bruk av design og arkitektoniske virkemidler, har de skapt en løsning som fungerer bedre for alle. Løsningen knuser myten om at universell utforming nødvendigvis er kostnadsdrivende og teknisk komplisert,» skriver juryen.

 

«Med en økende andel eldre i befolkningen er garderobeanlegg for offentlige badeplasser og friluftsanlegg en utfordring fremover. Her vises det tydelig at universell utforming kan brukes som en hovedløsning som både inkluderer og er bedre for alle,» står det videre i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Flux Arkitekter, sivilarkitekt Atle Woldseth, mobil 922 00 967

* Design og arkitektur Norge, programleder Onny Eikhaug, mobil 992 92 500

* Juryleder John Arne Bjerknes (Nordic Office of Architecture) mobil 900 86 186

Innovasjonsprisen for universell utforming

* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

* Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

* Prisen deles i år ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, grafisk design, møbel og interiør, tjenestedesign og interaksjonsdesign og digitale løsninger. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.

* Scandic Gardermoen vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital.

* Blant tidligere kategorivinnere finner vi Bybanen i Bergen, Skatteetaten, YR.no og Hardanger Bestikk.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Solvik.jpg 27,98 kB (938x625)
Bilde - vedlegg til sak Solvik2.jpg 3,89 kB (938x625)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.10.2017 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS