presseticker

Skip to main content

DOGA Hedersmerket 2021:

Asker-bedriften Bergans snur opp-ned på sekken – nominert til hederspris

  Publisert: 04.03.2021 07:01 - av  Henning Poulsen

Bergans of Norway er nominert til DOGA Hedersmerket for denne sekken. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Asker-bedriften Bergans snur opp-ned på sekken – nominert til hederspris

Bergans of Norway har laget en 100 prosent resirkulerbar, origamiinspirert ryggsekk av cellulose. Nå nomineres den tradisjonsrike bedriften til DOGA Hedersmerket.

 

Torsdag 11. mars avgjøres det hvem som mottar den høythengende prisen. DOGA Hedersmerket deles ut i en direktesendt prisseremoni i regi av Design og arkitektur Norge (DOGA), med Jenny Skavlan som programleder.

 

Hele 11 prosjekter er nominert til DOGA Hedersmerket i år. De nominerte er plukket ut av en fagtung jury blant årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer.

 

– De siste 12 månedene har vært tøffe. Derfor er det ekstra oppløftende å se at det skjer så mye nyskaping i landet vårt. Blant de nominerte til DOGA Hedersmerket i år finner vi flere spennende eksempler på hva det går an å utrette dersom vi setter design og arkitektur i kjernen for innovasjon og forretningsutvikling, sier næringsminister Iselin Nybø.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, forteller at årets nominerte er forbilder som viser hvordan design- og arkitekturfagene skaper viktige verdier og bidrar til å løse store og sammensatte utfordringer.

 

– Med The Collection of Tomorrow og sekken future.labs.05.A, retter Bergans of Norway søkelyset på den enorme klimabelastningen som tekstilindustrien står for. Gjennom samarbeid og eksperimentering har de klart å skape et fullstendig sirkulært produkt, som kan være med på å sette en ny standard. Her er det mye å lære for hele tekstilbransjen, sier Hjemdal.

 

Vil skape grønnere tekstiler

De siste 20 årene har tekstilproduksjonen doblet seg. Samtidig som vi bytter ut klær og tilbehør i et forrykende tempo, blir kun én prosent resirkulert. Dette gjør tekstilbransjen til en miljøversting.

 

Bergans of Norway er én av aktørene som jobber langsiktig og seriøst med å redusere klimaavtrykket. Sammen med den finske fiberprodusenten Spinnova har de startet innovasjonsprosjektet «The Collection of Tomorrow». Sekken future.labs.05.A var det første av nå tre produkter som har kommet ut av dette samarbeidet.

 

Stor eksperimenteringsvilje

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur roser Bergans of Norway for stor innovasjonskraft og eksperimenteringsvilje.

 

«Ryggsekken future.labs.05.A i seg selv er spennende, både når det gjelder bruken av Spinnova og det origami-inspirerte designet, men det er kanskje den sirkulære forretningsmodellen som gjør mest inntrykk. Konseptet er ikke bare svært sympatisk og dypt moderne, men også en smart måte å bygge en nær relasjon til kunden,» står det i jurykjennelsen.

 

Vann er eneste avfallsprodukt

Materialene i sekken er basert på ansvarlig produsert trevirke, og er utviklet av Spinnova og Bergans of Norway. Teknologien og prosessen er helt fri for skadelige kjemikalier, med vann som eneste avfallsprodukt. Når sekken er utslitt kan kunden sende den inn til resirkulering, og motta et nytt produkt i retur. I motsetning til mange andre materialer har det innovative tekstilet den egenskapen at det blir sterkere gjennom resirkulering.

 

Juryen poengterer at prosjektet presenterer en helhetlig og sirkulær tankegang.

 

«The Collection of Tomorrow demonstrerer en tankegang som kan revolusjonere bransjen, og det er prisverdig av Bergans å utfordre den rådende forretningsmodellen på denne måten,» skriver juryen.

 

11 nominert til hederspris

Bergans of Norway er én av totalt 11 nominerte til DOGA Hedersmerket i år: På den eksklusive listen finner vi også aktører som Deichman Bjørvika, Byantikvaren i Bergen og Kolonial.no.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGAs rolle er å fremme design og arkitektur som verktøy for grønn omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor.

(Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Stine Fantoft Berg, mobil 95 75 20 22, sfb ætt doga dått no

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Bergans of Norway er nominert til DOGA Hedersmerket for denne sekken. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Her er de nominerte til DOGA Hedersmerket

DOGA Hedersmerket er DOGAs gjeveste pris, og gis til prosjekter av fremragende design- og arkitekturfaglig kvalitet, som i særlig stor grad bidrar til økt samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk verdi. Blant årets søkere har juryen plukket ut følgende kandidater:

The Collection of Tomorrow

Bergans of Norway

En fullstendig nedbrytbar sekk laget av et innovativt materiale som bruker trær som råmateriale.

Byantikvarens laboratorium

Byggherre: Pallas og Byantikvaren i Bergen (leietaker)

Arkitekt: Arkitektstudio Elfrida Bull Bene

Tre falleferdige hus i Bergens eldste bykjerne har blitt transformert til moderne kontorlokaler for Byantikvaren.

 

Nygaardsplassen

Byggherre: Cityplan

Arkitekt: Mad arkitekter

Byreparasjon har skapt liv i hjertet av Fredrikstad.

 

reMarkable 2

reMarkable

Verdens tynneste nettbrett som gjenskaper opplevelsen av papir.

 

Deichman Bjørvika

Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo og Deichman Bjørvika
Arkitekter: Lundhagem og Atelier Oslo

Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL

Designbyrå: Anti

Oslos nye hovedbibliotek og et moderne ikon for litteratur og kunnskap.

 

Kristian Augusts gate 13
Byggherre: Entra og Spaces (leietaker)
Arkitekt: Mad arkitekter

Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL

En bygård midt i Oslo har blitt et landemerke for fremtidens sirkulære byggebransje.

 

Moholt 50|50
Byggherre: Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim
Arkitekt: MDH Arkitekter

Et fortettings- og bydelsprosjekt rundt Trondheims største studentby, Moholt, som har vært med på å gjøre Norge ledende innen bygging i massivtre.

 

Hjemlevering med Kolonial.no
Kolonial.no
En sømløs hjemleveringstjeneste som har blitt en reell utfordrer til de etablerte matvarekjedene.

 

Being Buoyant
Poltergeist v/Gard Hagen og Jonas Kolstad Carlsen

Master i design, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), 2019

En innovativ krabbe- og hummerteine som slipper fangsten ut og flyter til overflaten om den ikke dras opp i tide. Slik motvirker den spøkelsesfiske og forsøpling av havbunnen.

 

A Future in Ruins
Sindre Kartvedt

Master i arkitektur, Bergen Arkitekthøgskole, 2020

En diplomoppgave som utforsker hvordan et nedlagt bølgekraftverk kan gjenoppstå som et senter for fornybar energi og opplevelser i havgapet.

 

Slidedrain Model K

Henning Patricksson og Stian Kvaran Bongard

MSc NTNUs Entreprenørskole 2020

En ny type sluk som forhindrer vannskader og dermed kan spare samfunnet for over 300 millioner kroner årlig.

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/kalender/doga-merket-for-design-og-arkitektur/

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 04.03.2021 07:01
Teknisk løsning ZEVS AS