presseticker

Skip to main content

Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori: Produkt

Ålesundsgründere fjerner støy fra moderne arkitektur

  Publisert: 16.10.2017 07:30 - av  Henning Poulsen
Kun bevæpnet med grov mongolsk ull tar to industridesignere fra Ålesund opp kampen mot støy i kontorbygg, restauranter og offentlige rom. Nå mottar de Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien produktdesign.

– Det er stort for oss å få en slik anerkjennelse. Vi ønsker å bidra til å skape gode rom for folk å være i. Dessverre er lokaler med dårlig akustikk et økende problem. Dette ønsker vi å sette på dagsorden, sier Birgitte Linde Relling, en av grunnleggerne av Rom & Tonik, som holder til i Ålesund.

 

Støy og etterklang er nemlig et område som fremdeles får lite oppmerksomhet når bygninger reises og rom innredes. Tvert imot skaper glass, betong og minimalisme ofte lokaler der det kan være slitsomt å oppholde seg. Personer med høreapparat er gjerne spesielt plaget av dårlige lydforhold, men også folk med normal hørsel kan oppleve stress, hodepine og skulder- og nakkeproblemer.

 

Grønn, lydisolerende ull

Sammen med Mats Herding Solberg har Relling derfor utviklet det akustiske tapetet FeltRoll. Filten består av grov overskuddsull fra Mongolia som både er lydisolerende, allergivennlig og bærekraftig.

 

– De fleste av oss kan på stående fot nevne flere restauranter og steder der det er slitsomt å være grunn av støy. Dersom du har et lokale som besøkende og ansatte trives i, har du et vesentlig konkurransefortrinn, sier Relling.

 

Restauranten Gamle Tårnhuset på Kolbotn utenfor Oslo var først ute med å installere nyvinningen, og flere spisesteder og kontorbygg har fulgt etter.

 

– Øker konkurransekraften

Tirsdag ettermiddag deler barne- og likestillingsminister Solveig Horne

ut hovedprisen Innovasjonsprisen for universell utforming for tredje gang. Allerede nå er kategorivinnerne – altså finalistene – klare. FeltRoll vinner kategoriprisen for produktdesign, og skal nå kjempe om hovedprisen mot barneavisen Aftenposten Junior, nettsiden og mobilappen til Finn.no, et garderobeanlegg på Solvik camping, Hamaren aktivitetspark, sightseeingbåten Vision of the Fjords og matnetthandelen Kolonial.no.

 

– Universell utforming gjør at alle kan delta på like premisser. Det er det god økonomi i. De sju kategorivinnerne er gode beviser på hvordan universell utforming utløser innovasjon, øker konkurransekraften og gir et åpnere og bedre samfunn, sier programleder Onny Eikhaug i Design og arkitektur Norge (DOGA)

 

Løser et akutt og økende problem

I jurykjennelsen roses FeltRoll og Rom & Tonik for å løse et akutt og økende problem på en anonym og fleksibel måte, uten å introdusere uelegante spesialelementer i interiøret:

 

«Støyproblemer er dyrt og vanskelig å gjøre noe med i ettertid. FeltRoll løser dette problemet på en enkel måte. Den lyddempende veggfilten gjør atmosfæren bedre for alle, uansett hørselstilstand,» skriver juryen.

(Pressenytt)

 

Er du journalist og ønsker å delta på Innovasjonsprisen for universell utforming? Les mer om arrangementet og meld deg på her: https://doga.no/kalender/prisutdeling-innovasjonsprisen/

 

 

 

FAKTABOKS: Innovasjonsprisen for universell utforming

* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

* Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

* Prisen deles i år ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, grafisk design, møbel og interiør, tjenestedesign og interaksjonsdesign og digitale løsninger. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.

* Scandic Gardermoen vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital.

* Blant tidligere kategorivinnere finner vi Bybanen i Bergen, Skatteetaten, YR.no og Hardanger Bestikk.

 

Kontaktpersoner:

* Rom & Tonik, grunnlegger Birgitte Linde Relling, mobil 918 61 236

* Design og arkitektur Norge, programleder Onny Eikhaug, mobil 992 92 500

* Juryleder John Arne Bjerknes (Nordic Office of Architecture) mobil 900 86 186

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak FeltRoll1.jpg 12,88 kB (942x531)
Bilde - vedlegg til sak FeltRoll.png 50,88 kB (424x636)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.10.2017 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS