presseticker

Skip to main content

DOGA-merket nykommer 2017:

Vil gi deg grønn karakter når du handler

  Publisert: 15.11.2017 12:00 - av  Henning Poulsen
Fredrik Lien Bjørgmo har designet et miljøregnskapssystem som setter karakter på deg når du handler dagligvarer. Nå får han DOGA-merket nykommer 2017.

Utmerkelsen deles ut onsdag ettermiddag på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.

 

Miljøregnskap på kassalappen

Hvorfor er det så vanskelig å være miljøvennlig i matveien? Med dette utgangspunktet har Fredrik Lien Bjørgmo laget en studentoppgave ved Westerdals som kan gjøre en forskjell for miljøet i fremtiden. «Nasjonal miljømerking av matvarer» er et enkelt system som gir rask og intuitiv informasjon om matvarens miljøavtrykk.

 

I sin kjennelse roser juryen Bjørgmo for å ha laget noe som er en studie i enkelhet.

 

«Designsystemet er stramt og gjennomført. Det er en smart videreføring at du også får en samlet vurdering på kvitteringen, så når du handler flere ganger i uka, kan du justere deg og bli bedre. Hvis dette skulle bli innført, ville det trolig også føre til at produsentene blir mer bevisste, for eksempel når det gjelder å bruke palmeolje,» står det i vurderingen.

 

Ny-gammelt talentmerke

DOGA-merket nykommer erstatter i år prisen Unge talenter, og deles ut for å synliggjøre og løfte fram studenter og nyetablerte innen design- og arkitekturfeltene.

 

– Juryen er imponert over årets søknader. De er gjennomarbeidede, favner vidt og holder høy kvalitet. Dette er utøvere som vil sette sitt preg på bransjen i mange år fremover, sier Caroline Olsson, som er prosjektleder for DOGA-merket nykommer.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra klokken 12.30 på onsdag.

 

Mer informasjon om utmerkelsene her: https://doga.no/Aktiviteter/dogas-priser/merket-nykommer/

 

 

Kontaktpersoner:

* Fredrik Lien Bjørgmo, mobil 980 15 172

* Design og arkitektur Norge, rådgiver Caroline Olsson, mobil 916 24 612

* Design og arkitektur Norge, senior kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

Bildetekst:

Fredrik Lien Bjørgmo har fått DOGA-merket nykommer 2017 for «Nasjonal miljømerking av matvarer». Foto: Fredrik Lien Bjørgmo

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.11.2017 12:00
Teknisk løsning ZEVS AS