presseticker

Skip to main content

Miljøvennlige plankeleker får utmerkelse

  Publisert: 10.01.2019 13:31 - av  Henning Poulsen

Plankejens og StudioGeist mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: Ove Tøpfer

Plankejens fra Fredrikstad lager plastløse byggesett til barn og voksne. Nå får selskapet utmerkelsen DOGA-merket.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Plankejens og designbyrået StudioGeist torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

 

– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

 

– Jeg synes Plankejens, en familiebedrift som lager klassiske byggesett til barn og foreldre, er en både verdig og artig mottaker. Her kombineres moderne og tradisjonsrike elementer for å lage leker som inspirerer til kreativitet og skaperglede, samtidig som verdens plastberg ikke vokser seg enda større, sier han.

 

Håper på tretrend i lekeverden

Familiebedriften Plankejens startet med en kreativ og engasjert bestefar med gode snekkerkunnskaper. Han savnet de gamle og solide trelekene han selv lekte med som liten. Derfor bestemte han seg for å lage leketøy som stimulerer til kreativitet, skaperglede og samspill mellom generasjonene.

 

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever hvordan hver detalj i produktene er svært gjennomtenkt og passer inn i en helhet:

 

«Å lage leker som får barn og voksne til å samarbeide, er en flott idé. Når det gjøres med en så åpenbar kjærlighet og sans for detaljer, ville det vært uforstand i tjenesten å ikke premiere arbeidet,» står det i jurykjennelsen.

 

Byggesettene fra Plankejens settes sammen av solide deler i ubehandlet treverk, og kan både bygges og lekes med. Trelekene leveres i trekasser som kan brukes som skattekiste eller henges på veggen.

 

«At det er laget i tre, er også en sympatisk kvalitet, siden det begynner å bli åpenbart at vi har et plastproblem i verden. Det er lov å håpe at denne nye bevisstheten åpner for en økt interesse for tre og andre organiske materialer i leketøysproduksjon,» skriver juryen videre.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* Plankejens, Geir Borgersen, mobil 906 26 392

* StudioGeist, Tord Sandholt, mobil 926 46 007

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Plankejens og StudioGeist mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: Ove Tøpfer


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 13:31
Teknisk løsning ZEVS AS