presseticker

Skip to main content

Miljøprisen fra Norsk Designråd 2012:

Miljøpris til Norges beste restaurant (SPERREFRIST TIL KL 19.30)

  Publisert: 18.04.2012 12:30 - av  Henning Poulsen

TOSTJERNERS MILJØ: Maaemo har fått Miljøprisen fra Norsk Designråd 2012.

Oslo: Bak suksessen til Michelin-restauranten Maaemo ligger en gjennomgripende satsing på miljø, økologi og bærekraft. Nå blir Norges beste spisested belønnet med Miljøprisen 2012 fra Norsk Designråd.

Det gikk sjokkbølger gjennom norske gourmetkretser da nykommeren Maaemo som første nordiske restaurant gikk direkte fra null til to stjerner i Michelinguiden i forrige måned.

 

Nå får Maaemo nok en pris, nemlig Miljøprisen. Den deles ut årlig på Designdagen til den bedriften som har utviklet et produkt eller en løsning med de fremste miljøegenskapene.

 

– Vi ønsker å løfte fram bedrifter som målrettet bruker design for å redusere miljøbelastningen, og her er Maaemo i en særklasse. De setter en ny standard i restaurantbransjen, også på miljøsiden, sier Marte Grevsgard, prosjektleder i Norsk Designråd

 

God miljødesign

Hos Maaemo er ikke bærekraft bare et moteriktig uttrykk å smykke seg med, men selve fundamentet til virksomheten. Her er gulvteppene laget av resirkulerte plastflasker, 80 prosent av maten er kortreist og for å spare papir og trykksverte får du kun vinmenyen på iPad.

 

– Hemmeligheten var å involvere designerne fra dag én. Som gammel designer vet jeg hvor frustrerende det er å komme sent inn i et prosjekt, når alle forutsetningene allerede er lagt, sier Jon Frede Engdahl, en av de tre gründerne bak Maaemo.

 

– Mer enn kildesortering

Derfor trakk Engdahl inn sine gamle kolleger i Uniform allerede før Maaemo var en realitet. De la føringer på alt fra valg av møbler, veggdekor og kunst med gode miljøegenskaper, helt ned til de bærekraftige materialene som gulvet er laget av.

 

– Miljø er så mye mer enn kildesortering. Kildesortering skulle bare mangle. Hos oss tenker vi bærekraft i et større perspektiv, forteller Engdahl. Det er for eksempel lite kjøtt i rettene som serveres hos Maaemo, og det kjøttet som brukes kan godt være grisekjaker eller kyllinglever, noe som gjerne kastes på langt mindre fasjonable restauranter.

 

Kortreist i praksis

Miljø og økologi kommuniseres også i den visuelle identiteten til restauranten. Uttrykket er sobert, skandinavisk og moderne, og minner gjesten om at her er maten kortreist og fra småskalaprodusenter – ikke dyrket i kunstgjødsel eller full av veksthormoner. På nettsiden viser en bildeserie urtenes vei fra Ekebergåsen til kjøkkenet på Maaemo, der de ender opp i en velkomponert rett.

 

– Vi har møtt mye motstand underveis. Folk har sagt at konseptet vårt er for smalt til å fungere i Norge, at beliggenheten er helt feil og at økologisatsing ikke er forenelig med å drive en gourmetrestaurant. Da er det betryggende at vi også mottar anerkjennelser, enten det er Michelin-stjerner eller Miljøprisen. Det styrker oss i troen på at vi gjør de riktige tingene, sier Engdahl.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

TOSTJERNERS MILJØ: Maaemo har fått Miljøprisen fra Norsk Designråd 2012.

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra tildelingen av Miljøprisen legges her kl 19.30, onsdag 18. april: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

(Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

 

Kontaktpersoner:

* Maaemo, Jon Frede Engdahl, mobil 922 09 270

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683,

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

Dette er Miljøprisen

* Miljøprisen deles ut til bedrift og designer for å ha utviklet et produkt eller en løsning som kan vise vesentlig miljøegenskaper i et livsløpsperspektiv.

* Miljøprisen ble delt ut for første gang i 2009, til kontormøbelprodusenten HÅG for stolen HÅG Futu.

* Ingen fikk tildelt Miljøprisen i 2010.

* I 2011 ble prisen gitt til BEWi, Vartdal Plastindustrier og Inventas for fiskeemballasjen EPS Box.

(Kilde: norskdesign.no)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Maaemo_logo.jpg 2,38 MB (2953x1949)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.04.2012 12:30
Teknisk løsning ZEVS AS