presseticker

Skip to main content

Mange nordlendinger avfallssynder i påsken

  Publisert: 26.03.2018 07:02 - av  Henning Poulsen
Oslo: Om lag én av tre innbyggere i Nord-Norge tar fri fra kildesortering når de er på hytta. – Miljøet tar ikke påskeferie, understreker Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

Opp mot én million nordmenn befinner seg på hytter og landsteder over hele landet denne påsken, og de tar med seg tonnevis med emballerte matvarer og andre produkter. Men hva gjør de med den tomme emballasjen?

 

I en undersøkelse gjennomført av YouGov for Grønt Punkt Norge ble et utvalg personer fra Nord-Norge spurt hvordan de håndterer avfall på hytta eller landstedet. Nesten én av tre innrømmer at de kaster alt i samme pose, uten å gjøre noe forsøk på å kildesortere avfallet først.

 

– Jeg er litt skuffet over at så mange lar være å kildesortere. Selv om ikke alle hytteområder tilbyr returordning for alle avfallstyper, har stadig flere kommuner innført kildesortering av hytteavfall de siste årene. Kanskje ikke alle hytteeiere har fått det med seg, undrer Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

 

1 av 4 tar avfall hjem

Mer enn én av tre respondenter fra Nord-Norge oppgir at de kildesorterer alt eller deler av avfallet sitt og leverer det i den lokale avfallsordningen. Én av fire tar med deler av avfallet sitt hjem og kildesorterer det der. Røine skulle gjerne sett at disse tallene var høyere.

 

– Selvsagt skjønner jeg at folk helst ikke vil ha fuktige, illeluktende avfallsposer i bilen på veien hjem. Samtidig er det jo lite lukt forbundet med drikkekartonger og papp-, plast- og metallemballasje, bare du husker å skylle, sier hun.

 

– Sett opp avfallsstasjoner

De fleste har mindre plass på hytta enn de er vant med hjemme, og da kan avfallet lett tårne seg opp. Derfor anbefaler Røine å lage til improvisatoriske kildesorteringssystemer på hytta. – Det holder fint med en pose eller eske for hver avfallstype, slik at alle kan kildesortere avfallet fortløpende. Slik spares tid og det blir ryddig og fint på hytta.

 

Mange trøndere brenner avfall

I undersøkelsen viser det seg også at 19 prosent av respondentene fra de tre nordligste fylkene brenner avfallet sitt. Dette er langt høyere enn tilsvarende målinger på hjemmebane. Røine minner derfor om at brenning av alt annet enn tørr, fin ved gir masse sot, aske og lite varme. Brenning av kartong og annet avfall øker også risikoen for pipebrann.

(Pressenytt)FAKTABOKSER

 

Slik håndterer nordlendinger avfall på hytta:

34 prosent kildesorterer og leverer i lokal avfallsordning

31 prosent kaster alt i samme pose

25 prosent tar med avfall hjem

19 prosent brenner avfall i peis/ovn

5 prosent kaster avfall i naturen/sjøen

3 prosent vet ikke

1 prosent håndterer avfallet på annen måte

 

Grønt Punkt Norge:

  • Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plastemballasje, metallemballasje, glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
  • Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle bedrifter til å ta miljøansvar for den emballasjen de sender ut på markedet.
  • Norske bedrifter har et ansvar for emballasjen også etter at den er tom. Som medlem i Grønt Punkt Norge kan bedriften være trygg på dette miljøansvaret ivaretas. I over 20 år har materialselskapene som eier Grønt Punkt Norge sørget for at emballasje over hele landet samles inn og blir gjenvunnet. Retursystemene som inngår i Grønt Punkt Norge medlemskapet er de godkjente av Miljødirektoratet.

 

Bildetekster:

SORTÉR FORTLØPENDE. Setter du opp avfallsstasjoner på hytta eller landstedet, blir det lettere å holde det rent og ryddig, er rådet fra Jaana Røine i Grønt Punkt Norge. Foto: Johnny Syversen

 

MANGE GLEMMER. Ikke alle tar med de gode kildesorteringsvanene sine på ferie, viser en ny undersøkelse. Foto: Johnny Syversen

 

KOSELIG MED PEIS. ...Men fyrer du med kartong på hytta får du masse sot og lite varme. Foto: Arash Nejad/Nye Bilder

 

Kontaktperson:

* Grønt Punkt Norge, kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad, mobil 95 06 38 05

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Grønt Punkt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 26.03.2018 07:02
Teknisk løsning ZEVS AS