presseticker

Skip to main content

Ikke fyr feil i sprengkulda

  Publisert: 19.01.2016 07:27 - av  Henning Poulsen

BLÅSER I MILJØ, HELSE OG SIKKERHET: Nordmenn brenner 34 millioner drikkekartonger hvert år. Foto: Arash Nejad / nyebilder.no

Oslo: Sponplater, ukeblader, drikkekartonger og våt ved er bare noen eksempler på hva enkelte prøver å brenne i sin egen stue. Resultatet er røyk og sot, ødelagte ovner og piper, skadelig svevestøv og i verste fall pipebrann.

Vi er inne i en av årets tradisjonelt kaldeste perioder, med temperaturer helt nede på minus 20-tallet flere steder i landet. Samtidig viser ny statistikk fra Grønt Punkt Norge at fem prosent av drikkekartongene vi bruker ender opp i peis og ovn hjemme. Det utgjør om lag 34 millioner drikkekartonger hvert eneste år.

 

– Dette er et enormt sløseri med gjenvinnbare ressurser og helt unødvendig når vi har så gode returordninger på drikkekartong og annen kartongemballasje. Det er også en lang rekke miljø-, helse- og sikkerhetsgrunner til at kartong ikke skal brennes hjemme, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

 

Mann vætet veden i vannbøtte

Når gradestokken kryper nedover er det nesten ingen grenser for hva enkelte oppfinnsomme og frosne sjeler legger i peis og ovn. Det rapporteres om brenning av oppussingsrester, gavepapir, plastlaminat, kryssfinér og annet avfall. Som leder for Norsk Varme har Merethe Slensvik Halvorsrød hørt flere grelle historier om folks fyringsvaner.

 

– Det var en mann som klaget på at den nye ovnen brant dårlig og sotet mye. Kundeservice klarte ikke å finne feilen før de ba mannen starte helt fra begynnelsen og fortelle hvordan han tente opp. Det viste seg at han puttet vedkubbene i en bøtte vann før han la dem i ovnen. Slik trodde han at han drøyde veden, forteller Halvorsrød.

 

Kutter svevestøv med 82 prosent

Hun anbefaler at man tenner fra toppen – med tørr ved, selvsagt.

 

– Legg først et par tykke kubber i bunnen, deretter mindre kubber, opptenningsved og -briketter. Da får du fort fyr i ovnen og får best effekt av kubbene. Dette er også best for miljøet, sier Halvorsrød.

 

Ifølge Norsk Varme finnes det sannsynligvis mellom 1 og 2 millioner gamle vedovner i bruk i Norge i dag. En moderne vedovn slipper ut om lag 82 prosent mindre partikler med en diameter på under 10 mikrometer sammenlignet med de eldste og dårligste ovnene, viser Sintef-beregninger.

 

– Du skal ikke ha dårlig samvittighet for å fyre med ved, med mindre du bruker en gammel ovn, sier Halvorsrød, som etterlyser en offentlig panteordning for gamle ovner for å stimulere overgangen til effektive, rentbrennende vedovner.

(Pressenytt)

 

FAKTABOKSER

 

Slik fyrer du riktig:

1. Slå to kubber mot hverandre. Tørr ved låter som når et balltre treffer en ball.

2. Bruk tørre vedkubber nederst, og en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningsbriketter øverst. Ikke bruk drikkekartonger, selv ikke til opptenning.

3. Bruk opptenningsbriketter for å sikre rask nok antenning av opptenningsveden på toppen så unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen.

4. Pass på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenning. Åpne ovnens ventiler – og slå gjerne av kjøkkenviften under opptenning. Den drar nemlig luft ut av huset.

5. Når ildstedet er varmt etter ca. 15 minutter, kan du skru ned ventilene.

Det er viktig å ikke stenge spjeldet så mye at flammene dør ut. Veden skal alltid brenne med synlig flamme – bål uten flamme dobler utslippene av kullos og partikler.

(Kilde: norskvarme.org)

 

Grønt Punkt Norge:

  • Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plast-, metall- og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
  • Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje, drikke- og emballasjekartong.
  • Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle med på næringslivets emballasjedugnad.

 

Bildetekst:

BLÅSER I MILJØ, HELSE OG SIKKERHET: Nordmenn brenner 34 millioner drikkekartonger hvert år. Foto: Arash Nejad / nyebilder.no

 

 

Kontaktperson:

* Grønt Punkt Norge, kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad, mobil 95 06 38 05

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak brennende kartong.jpg 23,63 kB (3840x5760)
Bilde - vedlegg til sak brennende kartong m ved.jpg 2,63 kB (5760x3840)
Bilde - vedlegg til sak brennende kartong m ved2.jpg 5,88 kB (3753x5629)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Grønt Punkt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 19.01.2016 07:27
Teknisk løsning ZEVS AS