presseticker

Skip to main content

Hyller skrivekunsten på den internasjonale trykkedagen (Innlegg/kronikk)

  Publisert: 18.10.2017 11:58 - av  Anders Lindgren
Selv om papirmedier er på vikende front, er skrivekunsten kanskje mer relevant enn noen gang.

Av Anders Lindgren, partner og markedsrådgiver i PLOT as

 

I dag, onsdag 18. oktober, feires den internasjonale dagen for trykkekunsten. I sin Pulitzer-vinnende bok Våpen, Pest & Stål: Menneskenes historie gjennom 13 000 år, beskriver professor Jared Diamond skriftspråket som den viktigste enkeltoppfinnelsen i de siste årtusenene. Det er ikke uten grunn.

 

Skriftspråket er et instrument som hjelper oss til å skape og forme virkeligheten rundt oss. Alt vi har gjort siden tidenes morgen av oppdagelser og skapt av oppfinnelser og underverk hadde ikke vært mulig uten et skriftspråk. Det er ren magi hvordan vi har brukt skriftspråket til å lære hverandre ting, finne opp ting og skape de reneste underverker. Bare tenk på hva sangen «Ja vi elsker dette landet», som Bjørnstjerne Bjørnson skrev i 1870, har betydd for å befeste kulturen vår. Det å bruke skriftspråket og sette sammen ord på den rette måten, er en kunst som aldri går av mote. Selv etter flere årtusener er språkets magi fortsatt tilstede.

 

Et tveegget sverd

Du kan velge å bruke språket i det godes eller ondes tjeneste. To eksempler de fleste av oss kjenner er Moses 10 etiske bud på noen steintavler, og Hitlers perverse propagandaapparat. Gjennom språket kan vi påvirke mennesker til å lyse sterkere eller svakere. Det er opp til hver enkelt av oss hvordan vi bruker språket. Vi kan bruke det til å bygge opp eller bryte ned, skape venner eller fiender, opplyse eller undertrykke, spre kjærlighet eller hat, fordømmelse eller forståelse.

 

Kanskje ikke så rart at mennesker gjennom historien har sammenlignet språket med et tveegget sverd: Et sverd med to sider – som skjærer like skarpt begge veier. Slik er det også med språket. Det kan skade like mye som det kan hjelpe. Brukt rett, får det alt liv til å blomstre og stråle. Brukt feil, får det alt liv til å visne og slukne.

Lærer du å bruke språket med omhu og kløkt, vil det berike både deg selv og dine omgivelser. Bruker du det skjødesløst og uten omtanke, vil det garantert skade andre og til slutt deg selv. Så mektig er språkets makt.

 

Velg dine ord med omhu

«Ord kutter dypere enn en kniv», sa William Chapman (1850–1917). Som poet og journalist så han klart og tydelig hvilken kraft ord kan ha. Han avsluttet sitt berømte sitat med å si: «En kniv kan lett trekkes ut, men ordene setter seg fast i vår sjel.»

Sender noen en svært ekkel og negativ melding til deg, kan ordene fylle deg med vemmelse og faktisk gjøre vondt fysisk.

Ord kan også fylle oss med kjærlighet. Hvis en person du er forelsket i spør deg: «Vil du gifte deg med meg?», vil du kanskje tenke: «Halleluja!» og hele kroppen vil sitre av glede. Svarer du i tillegg «Ja», vil det forandre livet ditt.

 

Kraften i noen bokstaver satt sammen til ord er ren magi. Tenk for eksempel på to ordene: «Jeg er.» Uansett hva du setter bak dem, vil de forme virkeligheten din.

«Jeg er … sint.» «Jeg er … glad.» «Jeg er … udugelig.» «Jeg er … fabelaktig.»

Med noen enkle ord kan du trykke deg selv helt ned eller løfte deg selv opp til nye høyder. Prøv det. Les eksemplene om igjen og eksperimenter gjerne med andre ord.

 

Oppfinnelsen som endret verden

Gjennombruddet for skriftspråket startet for 500 år siden med oppfinnelsen av boktrykkerkunsten og trykkpressen. Oppfinneren Johann Gutenberg (ca. 1400–1468) burde være en stor helt for oss alle. For eksempel poengterer medieviteren Bård Borch Michalsen i sin bok Komma at Gutenberg er en historisk kjendis på linje med Aristoteles, Sokrates, Cæsar, da Vinci og Columbus.

 

Et annet avgjørende høydepunkt i utbredelsen av skriftspråket skjedde for bare et par tiår siden. Da ble internett skrudd på. I begynnelsen ble det bare brukt av noen få forskere. En av forskerne var Vint Cerf. I et intervju med NRK innrømmet han at de hadde aldri forventet at internett ville bli så viktig som det er i dag. Noen få år senere så verdensveven (www) dagens lys, mye takket være vitenskapsmannen Tim Berners Lee. Tjenesten forvandlet nettet til noe som kunne brukes av alle.

 

I dag er livene våre fylt av språk. Det er språk rundt oss på alle kanter fra vi står opp, til vi legger oss om kvelden. Smarttelefonen er med oss overalt. Vi surfer på nettet og snapper, blogger, chatter, sender SMS og e-post. Vi leser aviser, bøker og ser på TV. Via internett er et univers av informasjon bare et tastetrykk unna. Aldri har vi hatt så mye lesestoff å velge i. Internett er blitt arenaen hvor vi skaffer oss nye venner, finner nye jobber – ja, til og med – finner nye kjærester. Det siste gjorde i alle fall jeg. Hun er nå min kone. Det er nesten umulig å forestille seg et liv uten språk, og spesielt det skrevne ord.

 

All ære til skriftspråket

All ære til forfatterne, journalistene og reklamemakerne. All ære til språklærerne ved våre skoler og universiteter. All ære til de store retorikerne fra antikkens Roma og Hellas, slik som Platon, Aristoteles og Quintilianus. All ære til de som har vist oss hvilken kraft som ligger i språket. All ære til de som har vist oss hvordan vi kan flytte tankene våre ned på et papir eller skjerm. All ære til de som har vist oss hvordan vi kan bruke ord som verktøy for å opplyse, oppmuntre eller oppildne.

 

 

Bildetekster:

SKAPERKRAFT. Det meste av det vi har gjort gjennom historien av oppdagelser og oppfinnelser og skapt av underverk hadde ikke vært mulig uten et skriftspråk. Illustrasjonsfoto: AdobeStock

 

RINGVIRKNINGER. Artikkelforfatter Anders Lindgren påpeker at ordene du ytrer skaper ringvirkninger i dine omgivelser. Foto: Johnny Syversen

 

TVEEGGET SVERD. Språket er som et tveegget sverd med to sider, ifølge artikkelforfatteren. Det skjærer like skarpt begge veier. Det kan skade like mye som det kan hjelpe. Illustrasjonsfoto: AdobeStock

 

 

 

Kontaktperson:

* Anders Lindgren, partner i PLOT as, mobil 921 30 430, e-post: anders@plot.no

Om forfatteren

Anders Lindgren har mer enn 25 års erfaring som kommunikasjons- og markedsdirektør i noen av verdens største og mest velrennomerte selskaper, som PwC, AT&T og Sopra Steria. I dag jobber han som partner i markedsrådgivningsfirmaet PLOT og er deres spesialist på merkevarebygging, innholdsmarkedsføring, tjenestesalg og digital kommunikasjon. Av utdannelse har han en bachelor- og mastergrad fra USA innen ledelse, kreativitet og kommunikasjon.

 

Synspunktene som kommer til uttrykk i denne artikkelen, er forfatterens. De representerer ikke nødvendigvis synspunktene til firmaer eller organisasjoner forfatteren er tilknyttet.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Bokomslag med infografikk - Foto AdobeStock.jpeg 11,89 kB (4300x4300)
Bilde - vedlegg til sak anders lindgren.jpg 2,83 kB (5616x3744)
Bilde - vedlegg til sak Sverd - Foto AdobeStock.jpeg 1,00 kB (8487x1897)

Publisert: 18.10.2017 11:58
Teknisk løsning ZEVS AS