presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2011:

Livreddende design - SPERREFRIST TIL 16.3. KL 10.00

  Publisert: 16.03.2011 06:00 - av  Henning Poulsen
Oslo: Luftransport AS har revolusjonert den medisinske innredningen i sine ambulansefly, EasyRoller har designet en rullestol som ikke ruster og Laerdal Medical har utviklet to livreddende verktøy for å redusere barnedødelighet. Nå har de tre selskapene mottatt totalt fire eksemplarer av det ettertraktede Merket for god design.

Lufttransport AS fikk Merket for god design sammen med Bendik Torvin Industridesign og Aerolite for spesialdesignet innredning i ambulansefly, mens EasyRoller og Eker Design mottok merket for rullestolen ”EasyRoller 2”. Laerdal Medical fikk merket både for ”NeoNatalie Suction” og ”NeoNatalie Newborn Simulator”.

 

– Dette er en stor og viktig anerkjennelse til bedrifter og designere som sammen skaper svært gode produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design, sier Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

 

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 16. mars i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

 

11 nye ambulansefly

Da Lufttransport AS fikk fornyet sin storavtale om å levere luftambulansetjenester i Norge, bestemte det tromsøbaserte selskapet seg for å fornye flyparken. Totalt 11 nye fly skulle fylles med ultrafunksjonell innredning med det beste innen medisinsk utstyr.

 

– Et dårlig innredet fly kan påvirke behandlingen av syke og skadde pasienter på en negativ måte. Nettopp derfor satset vi på å utvikle verdens beste innredning, forteller Frank Wilhelmsen, driftsdirektør i Lufttransport. Hvert år transporterer selskapet over 10 000 pasienter med luftambulanse.

 

Kravene til de nye flyene var mange og kompliserte: Inn- og utlasting av pasienter under krevende forhold måtte kunne gjøres så enkelt som mulig, den svært begrensede plassen i kabinen måtte utnyttes maksimalt og stress og tunge løft måtte reduseres. Flyene hadde behov for å lagre forholdsvis store mengder medisinsk materiell og dessuten måtte vedlikehold og kontroller kunne skje så enkelt som mulig.

 

God tverrfaglig resept

Lufttransport engasjerte to designkontorer: sveitsiske Aerolite konstruerte innredningen mens det norske byrået Bendik Torvin Industridesign hjalp Lufttransport med å jobbe analytisk med forbedring av alle tenkelige elementer i flyene. En ekspertbrukergruppe har også fortløpende vært med på å påvirke løsningsvalgene.

 

– Å jobbe tett med erfarne og engasjerte brukere, kompetente ingeniører og nytenkende, grundige designere har vært spennende og gitt gode resultater. Et bredt spekter av tverrfaglig kompetanse har vært en god resept for oss, fastslår Wilhelmsen.

 

Etter et to år langt, intenst designprosjekt er de 11 flyene nå i drift i Norge, med nyvinninger som lavere og mer ergonomisk inn- og utlossing av båre, mobile arbeidsstasjoner og mulighet for kommunikasjon mellom pasient og pårørende.

 

Metallstol til besvær

Alle som har prøvd å få en rullestol gjennom en sikkerhetskontroll vet at rullestoler slår ut i en metalldetektor. Dette betyr som regel en stigmatiserende manuell kontrollrunde. Rullestolbrukere som besøker spaanlegg og bassenger kan også oppleve at metalldeler i stolen ruster, og på sykehus og institusjoner med MR-maskiner kan en metallstol i verste fall skape farlige situasjoner.

 

Tiden var overmoden for en rullestol helt uten metall, tenkte gründeren Torbjørn Skjæran. Allerede i år 2000 begynte han å utvikle en plastrullestol, og året etter solgte han de første eksemplarene av ”EasyRoller”. Men det var først med ”EasyRoller 2” at hjulene virkelig begynte å rulle.

 

Fikk ”Skaperen”-hjelp

– Helt siden starten har målet vært å lage en ny modell med moderne design, men som fortsatt er en rullestol for institusjonsbruk, sier Skjæran. Gjennom TV2-programmet ”Skaperen” fikk han hjelp både med volumproduksjon og markedsføring.

 

Skjæran forteller at designprosessen var krevende, men at det gikk bra takket være profesjonelle industridesignere, en engasjert markedsreferansegruppe og god prosjektstyring.

 

– Vi lærte mye om modellbygging, effektiv bruk av leverandørkompetanse og ikke minst om muligheter innen plastteknologien rotasjonsstøping. Dette ble grunnleggende for designen, sier gründeren.

 

Helstøpt i termoplast

Det ferdige resultatet er en unik manuell rullestol i 100 prosent termoplast uten løse deler, med en moderne design som skiller den fra tradisjonelle rullestoler. Etter tøffe tester for å tilfredsstille et strengt regelverk er EasyRoller 2 nå klar for verdensmarkedet.

 

Stolen er blitt presentert på to utstillinger og har fått gode tilbakemeldinger. Skjæran forventer å selge 700 stoler det første året, hvorav 90 prosent på eksportmarkedet. Samtidig jobbes det med å utvikle tilbehør for å gjøre stolen enda mer anvendelig.

 

– Vår visjon er at EasyRoller skal bli den internasjonale standarden for alle institusjoner som ikke ønsker rullestoler med metall, sier Skjæran.

 

Mot barnedødelighet

Laerdal Medical mottok to eksemplarer av Merket for god design under Designdagen på onsdag, for ”NeoNatalie Suction” og ”NeoNatalie Newborn Simulator”.

 

Stavanger-bedriften følger mottoet ”Helping safe lives”. For å støtte FNs tusenårsmål om å redusere barnedødeligheten i utviklingsland med to tredjedeler fra 1990 til 2015, har Laerdal Medical utviklet to fødselshjelpemidler.

 

Fjerner slim og snørr

Førstnevnte er et gjenbrukbart oralt og nasalt sug som kan frigjøre luftveiene ved gjenoppliving av nyfødte barn. Produktet har form som en liten pingvin og er laget av silikon, og fjerner slim og snørr. Ifølge FN-anslag dør én million nyfødte av akutt surstoffmangel årlig, mens ytterligere én million blir livsvarig invalidisert.

 

Materialvalget gjør at produksjonskostnadene holdes lave, noe som gjør at den er rimelig nok for brukere i utviklingsland. Den er dessuten gripevennlig og enkel å åpne og lukke, og pingvinformen gjør at den virker tillitsvekkende for foreldre og barn.

 

Babysimulator

NeoNatalie Newborn Simulator er en opplæringsdukke og simulator for fødselsassistenter i utviklingsland. Gjennom å øve seg på dukken lærer fødselsassistentene enkle teknikker for gjenoppliving av nyfødte.

 

Dukken koster lite og er enkel å bruke, dermed er den tilgjengelig for svært mange. Produsenten har valgt å prioritere et sett med funksjoner som er viktige i livreddende situasjoner. Dukken har størrelse og vekt tilsvarende en nyfødt baby, den kan gråte og den har en lett følbar puls i navleområdet. Ved hjelp av klemmeputer kan instruktøren styre disse funksjonene.

(Pressenytt)

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling legges her kl 11.30, onsdag 16. mars: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

(Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

 

 

Bildetekster:

BANEBRYTENDE FLYINNREDNING: Lufttransport AS har sammen med Bendik Torvin Industridesign og Aerolite mottatt Merket for god design for spesialdesignet innredning i ambulansefly. Foto: Lufttransport

 

UTEN METALL: EasyRoller og Eker Design mottok Merket for god design for rullestolen ”EasyRoller 2”. Foto: EasyRoller

 

REDDER BABYLIV: Laerdal Medical fikk Merket for god design for NeoNatalie Suction og NeoNatalie Newborn Simulator. Foto: Laerdal Medical

 

Kontaktpersoner:

* Lufttransport AS, driftsdirektør Frank Wilhelmsen, mobil 915 75 197

* EasyRoller, daglig leder Torbjørn Skjæran, mobil 906 43 535

* Laerdal Medical, Ingrid Lærdal, mobil 951 45 168

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 70, mobil 971 05 580

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

Merket for god design:

* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

* Alle typer masseproduserte produkter, tjenester og løsninger utviklet med en designer, til enten konsument- eller bedriftsmarkedet, og fra alle typer bransjer, kan søke. Dette inkluderer alle typer produkter, emballasje, visuelle profiler, nettsider, applikasjoner, samt møbler, tekstiler, mote og konfeksjon..

* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.

* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

(Kilde: norskdesign.no)

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2011 06:00
Teknisk løsning ZEVS AS