presseticker

Skip to main content

Har millioner – leter etter bærekraftige nyskapingsprosjekter

  Publisert: 30.04.2024 07:00 - av  Henning Poulsen

Fæbrik fikk DIP-støtte i fjor.

Etter DIP-prosjektet åpnet Sirkulær Ombrukssentral på Økern i Oslo.

INNOVATIVE HUSBYGGERE. Etter gjennomført DIP-prosjekt som dreide seg om sirkulære ferdighus, har Haugen/Zohar Arkitekter sikret seg en strategisk viktig avtale med Norgeshus. Her viser Aleksandra Volfova (t.v.) og Marit Justine Haugen fram en veggprototype til Anne Elisabeth Bull (i midten), DIP-ansvarlig i DOGA. Foto: Morten Brakestad 

Fæbrik og Sirkulær Ressurssentral er blant mottakere av innovasjonsmidler fra DOGA. Nå skal ytterligere 11 millioner kroner sprøytes inn i norske bedrifter som vil bruke designdrevet innovasjon til å tenke nytt og forstå brukerne sine bedre.  

DIP er en støtteordning som stimulerer til bruk av designmetodikk i idéfasen av innovasjonsprosjekter i næringslivet. Det er fasen der du har en problemstilling, men ikke enda har kommet fram til en løsning.  

– Norge trenger mer nyskaping. Derfor har regjeringen forsterket satsingen på DIP. Når designmetodikk og brukerinnsikt kommer tidlig inn i innovasjonsprosjekter, får vi mer treffsikker nyskaping. Jeg oppfordrer næringslivet til å gripe sjansen til å søke om DIP-midler fra DOGA, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap). 

 

Hun får støtte av Håkon Iversen i Sirkulær Ressurssentral, som fikk DIP-midler i 2021.

– Hvis du skal utvikle nye innovative, brukerorienterte tjenester og forretningsmodeller hvor du ikke har så mye å bygge på fra før, er designdrevet innovasjon en veldig nyttig og verdifull tilnærming. Da slipper du å gjette på hva brukeren eller kunden vil ha, sier Iversen. 

Siden 2009 har DOGA delt ut nesten 110 millioner kroner gjennom DIP, som står for Designdrevet innovasjonsprogram. Nå har DOGA økt den årlige innovasjonspotten fra 10 til 11 millioner kroner. 

– Pengene går til å få inn designkompetanse i den kritiske idéfasen. Slik sikrer vi at innovasjonsprosjekter tar utgangspunkt i reelle brukerbehov, i stedet for å basere utviklingen på gjetting og antagelser, sier Anne Elisabeth Bull i DOGA. Hun er leder for satsingsområdet designdrevet innovasjon i DOGA.

Fristen for å søke om DIP-midler fra årets pott går ut 22. mai.  

Sirkulær Ressurssentral: I gang med ombruk på Økern 

Tilbake i 2021 mottok Pådriv Oslo 500 000 kroner i DIP-støtte for å satse på ombruk i byggebransjen. I fjor lanserte de Sirkulær Ressurssental i et 4500 kvadratmeter stort telt på Økern i Oslo. 

– Et brukersentrisk perspektiv er helt nødvendig for at vi skal lykkes. DIP-støtten ga oss muligheten til å bruke designmetodikk for å utvikle og brukerteste en sirkulær forretningsmodell for Sirkulær Ressurssentral, sier Håkon Iversen, gründer og sosial innovatør i Pådriv Oslo.  

Verdens byer eser ut i takt med befolkningsøkning og mer sentralisering. Pådriv Oslo mener nøkkelen til bærekraftig vekst ligger i ombruk. Med støtte fra DIP har de sammen med ombruksspesialisten Resirqel, Siri Warren Studios og Klimaantropologen utforsket og testet ut en sirkulær forretningsmodell. Resultatet er en ressurssentral som tilbyr både kunnskap og ombruksvarer til byggebransjen.  

– Nå har vi fått på plass en sirkulær forretningsmodell for Sirkulær Ressurssentral, både som tekstlig beskrivelse og visuell framstilling. Modellen tar utgangspunkt i behovene til aktørene i verdikjeden, og balanserer disse med nasjonale og kommunale klimamål samt lokale mål for sosial bærekraft i bydelene rundt Økern, der vi er lokalisert, sier Iversen.  

Fæbrik: Lærer verden å sy 

I fjor mottok Fæbrik 600 000 kroner i DIP-støtte for å lære folk hvordan de kan sy klær tilpasset egen kropp. Nå skal gründerkvartetten Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Mari Nordén og Ingrid Vik Lysne snart lansere en størrelseskalkulator.  

  

– Med svært god hjelp fra designerne i Agens og hundrevis av entusiastiske følgere har vi utviklet en størrelseskalkulator. De fleste av oss har mål rundt livet, hoften og over brystet som tilsier ulike størrelser. Kalkulatoren hjelper deg med å velge riktig størrelse når du for eksempel skal sy deg en kjole, sier Ingrid Vik Lysne i Fæbrik.   

  

Fæbrik vil skape en motsats til klesindustriens rigide og ofte forvirrende størrelsessystemer, som gjør at folk flest må tåle ukomfortable klær og mange bomkjøp. Gjennom Fæbrik ønsker gründerne å få flere til å sy sine egne klær.  

  

– Takket være støtten fra DIP fikk vi brukerrettet designkompetanse inn helt fra begynnelsen av. Nå gleder vi oss til lanseringen av størrelseskalkulatoren, samtidig som vi jobber med neste milepæl. Målet vårt er å skape et verktøy som både syere og produsenter over hele verden vil bruke for å lage klær som sitter perfekt, sier Vik Lysne.  

Hun nøler ikke med å anbefale DIP til andre bedrifter med en bærekraftig forretningsmodell. 

– Med designdrevet innovasjonsmetodikk slipper du å gjette på hva brukeren eller kunden vil ha. Da øker treffsikkerheten betraktelig – det er i alle fall vår erfaring, sier Vik Lysne. 

(Pressenytt) 

Kontaktpersoner: 

* Design og arkitektur Norge, leder for designdrevet innovasjon, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19, aeb@doga.no 

Bildetekster: 

INNOVATIVE HUSBYGGERE. Etter gjennomført DIP-prosjekt som dreide seg om sirkulære ferdighus, har Haugen/Zohar Arkitekter sikret seg en strategisk viktig avtale med Norgeshus. Her viser Aleksandra Volfova (t.v.) og Marit Justine Haugen fram en veggprototype til Anne Elisabeth Bull (i midten), DIP-ansvarlig i DOGA. Foto: Morten Brakestad 

HEIER PÅ NYSKAPING. – Regjeringen har forsterket satsingen på DIP, og jeg oppfordrer næringslivet til å gripe sjansen og søke om DIP-midler fra DOGA, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap). Foto: NFD 

Dette er Designdrevet innovasjonsprogram: 

* Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) skal sikre bedre og mer samfunnsnyttig innovasjon gjennom bruk av designmetodikk i idéutviklingsfasen av nyskapingsprosjekter. 

* DIP skal bidra til ny kompetanse om designdrevet innovasjon – og lede til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer. 

* Designdrevet innovasjon gir dyp forståelse av kunder og brukere og kan bidra til høyere salg, økte markedsandeler og nye bruksområder og kundegrupper. 

* Alle private, momsregistrerte vare- og tjenesteytende foretak kan søke om støtte fra DIP. Enkeltpersonsforetak kan ikke motta støtte gjennom DIP.

* Siden 2009 har Design og arkitektur Norge (DOGA) delt ut 114 millioner kroner til totalt 259 prosjekter.

* Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 30.04.2024 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS